Nastavak uspješnih akcija u borbi protiv zloupotrebe opojnih droga

                                           

 

U nastavku pojačanih planskih aktivnosti koje su usmjerene na borbu protiv krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, policijski službenici Uprave policije MUP-a Srednjobosanskog kantona su tokom proteklog vikenda u saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom realizovali više uspješnih akcija.

 

Naime, dana 27.10.2023.godine oko 15,00 sati u mjestu Dub, općina Travnik policijski službenici PS Travnik izvršili su kontrolu i pregled osobe A.F. rođen 2001.godine iz Travnika, koji je dobrovoljno predao dva paketića sa sadržajem bijele praškaste materije za koju se sumnja da je opojna droga speed. Istog dana, u vremenu od 19,50 do 21,00 sati u mjestu Gorica, općina Bugojno, policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a su na osnovu naredbe Općinskog suda Bugojno, izvršili pretres putničkog motornog vozila marke Audi, kojeg koristi H.Š rođen 1983.godine iz Bugojna. Prilikom pretresa pronađeno je više različitih materija za koje se sumnja da su opojne droge ecstazy, speed i cannabis.

 

Uspješnu akciju izveli su i policijski službenici tima za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga PU Bugojno, koji su istog dana oko 20,50 sati u ulici Šumelje, općina Bugojno izvršili kontrolu osobe J.Š. rođen 1976.godine iz Bugojna. Tom prilikom isti je dobrovoljno predao dvije pvc kesice sa sadržajem bijele praškaste materije za koju se sumnja da je opojna droga speed i jednu pvc kesicu sa sadržajem zeljaste materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis.

 

U nastavku aktivnosti, navedeni službenici su dana 28.10.2023.godine oko 22,45 sati u ulici Kulina Bana, općina Bugojnoizvršili kontrolu i pregled osobe F.M. rođen 1992.godine iz Bugojna. Prilikom kontrole isti je dobrovoljno predao jednu pvc vrećicu sa sadržajem zeljaste materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis i jedan zamotuljak sa sadržajem bijele preškaste materije za koju se sumnja da je opojna droga speed.

 

Također, dana 28.10.2023.godine u mjestu Sandžački Potok, općina Donji Vakuf, policijski službenici PS Donji Vakuf izvršili su kontrolu i pregled putničkog motornog vozila marke KIA, kojim je upravljao vozač I.H. rođen 1981.godine iz Ključa. Prilikom kontrole, isti je dobrovoljno predao određenu količinu zeljaste materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis, kao i predmete koji se mogu dovesti u vezu sa konzumiranjem opojnih droga.

 

O uspješnosti realizacije pojačanih aktivnosti najbolje potvrđuje akcija koja je realizovana dana 29.10.2023.godine u vremenu od 01,30 do 03,20 sati, kada su policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a, Jedinice za specijalističu podršku MUP-a, timova za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga PU Travnik i PU Kiseljak, na osnovu naredbe Općinskog suda Travnik, na adresi Stara Bila, općina Vitez, izvršili pretres ugostiteljskog objekta, prisutnih gostiju, osoblja, kao i određenih motornih vozila. Tom prilikom kod gostiju i osoblja navedenog objekta pronađene su i oduzete materije za koje se sumnja da su opojne droge speed i canabis. Također, u objektu je pronađeno na više mjesta odbačenih kao i ostavljenih pvc zamotuljaka sa sadržajem bijele praškaste materije za koje se sumnja da su opojne droge speed i kokain.  

 

Istog dana, oko 16,00 sati u ulici Bosanska, općina Travnik, policijski službenici tima za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga PU Travnik, izvršili su kontrolu i pregled osobe K.M rođen 1981.godine iz Travnika. Prilikom kontrole, kod istog je pronađena određena količina bijele praškaste materije za koju se sumnja da je opojna droga speed.

 

U saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom navedene materije i predmeti su oduzeti, a protiv osumnjičenih se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

 

Ovakve i slične aktivnosti službenici policije će nastaviti i u narednom periodu.

 

 

 URED KOMESARA