INFORMACIJA ZA JAVNOST, 30.10.2023.GODINE

 

KRIMINALITET

 

Tokom proteklog vikenda na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je 11 krivičnih djela.

 

 

 NAKNADNO RASVIJETLJENA KRIVIČNA DJELA

 

Policijski službenici PS Jajce uspješno su rasvijetlili  krivično djelo „Krađe“, koje je prijavljeno u proteklom periodu na području općine Jajce.

 

Naime, dana 11.10.2023.godine u PS Jajce je prijavljeno da je od strane NN počinioca ili više njih  izvršena krađa 13 gusanih rešetaka marke „Dakota EN 1433“ sa slivnog kanala, sa parking prostora firme u  mjestu Bage, općina Jajce.

 

Operativnim radom na terenu policijski službenici PS Jajce su došli do saznanja da je osumnjičeni za izvršenje predmetog krivičnog djela M.T. rođen 1951.godine iz Dobretića.

 

U saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom protiv osumnjičenog se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

 

 

JAVNI RED I MIR

 

 

Evidentirana su 23 slučaja narušavanja javnog reda i mira.

 

 

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

 

 

Evidentirane su 23 saobraćajne nezgode u kojima su 2 osobe zadobile teže, dok je 1 osoba zadobila lakše tjelesne povrede.

 

Dana 28.10.2023.godine oko 11,15 sati u mjestu Oselište, općina Busovača dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali:

 

  • vozač J.S. rođen 1970.godine iz Sarajeva, koji je upravljao putničkim  motornim vozilom marke Isuzu i

 

  • vozač M.K. rođen 1968.godine iz Busovače, koji je upravljao teretnim motornim vozilom marke VW Transporter, koji je u ovoj nezgodi zadobio teže tjelesne povrede.

 

Uviđajne radnje na licu mjesta saobraćajne nezgode izvršili su policijski službenici PS Busovača.

 

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 549 prekršajnih naloga, od kojih je 115 naloga uručeno zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, koji su evidentirani mobilnim i fiksnim radarima.

 

 

Iz saobraćaja su zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključena 42 vozača, od kojih je 8 vozača zadržano u policijskim stanicama do otriježnjenja zbog prisustva alkohola u organizmu preko 1,5 promila.

 

 

Zbog neregistrovanosti ili tehničke neispravnosti iz saobraćaja je isključeno 9 vozila.

 

 

 

                                          URED KOMESARA