INFORMACIJA ZA JAVNOST, 24.04.2023.GODINE

 

KRIMINALITET

 

Tokom proteklog vikenda na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je 12 krivičnih djela.

 

U nastavku pojačanih planskih aktivnosti koje su usmjerene na borbu protiv krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, policijski službenici Uprave policije MUP-a Srednjobosanskog kantona su tokom proteklog vikenda realizovali više uspješnih akcija.

 

Naime, dana 22.04.2023.godine oko 17,30 sati u mjestu Kobiljača, općina Kiseljak policijski službenici  tima za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga PU Kiseljak izvršili su kontrolu i pregled putničkog motornog vozila marke VW Golf, kojim je upravljao H.B. rođen 1983.godine iz Sarajeva. Tom prilikom kod istog je pronađena određena količina bijele praškaste materije za koju se sumnja da je opojna droga speed.

 

Također, dana 23.04.2023.godine oko 00,35 sati u ulici Armije BiH, općina Bugojno policijski službenici tima za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga PU Bugojno izvršili su kontrolu i pregled osobe A.B. rođen 2001.godine iz Bugojna. Prilikom kontrole isti je dobrovoljno predao određenu količinu bijele praškaste materije za koju se sumnja da je opojna droga speed.

 

Istog dana, oko 18,55 sati u mjestu Kaonik, općina Busovača, policijski službenici tima za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga PU Kiseljak izvršili su kontrolu i pregled putničkog motornog vozila marke Peugeot, kojim je upravljao A.Z. rođen 1990.godine iz Sarajeva. Tom prilikom pronađena je određena količina zeljaste materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis.

 

Uspješna akcija je izvedena i na području Viteza, tačnije u ulici Stjepana Radića, gdje su policijski službenici  Jedinice za specijalističku podršku MUP-a dana 24.04.2023.godine oko 00,20 izvršili  kontrolu i pregled putničkog motornog vozila marke VW Golf, u kojem se kao suvozačica nalazila B.B. rođena 2000.godine iz Viteza. Prilikom kontrole, kod iste je pronađena određena količina zeljaste materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis.

 

U saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom pronađene materije su oduzete, a protiv osumnjičenih se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

 

JAVNI RED I MIR

 

Evidentirano je 10 slučajeva narušavanja javnog reda i mira.

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

 

Evidentirano je 17 saobraćajnih nezgoda u kojima su  2 osobe zadobile teže i 4 osobe lakše tjelesne povrede.

 

Dana 22.04.2023.godine oko 20,35 sati na regionalnom putu u mjestu Rudnik, općina Travnik dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali:

  • S.Ć. rođen 2001.godine iz Travnika, koji je upravljao putničkim motornim vozilom marke VW Passat,
  • N.K. rođen 1969.godine iz Travnika, koji je upravljao putničkim motornim vozilom marke Mercedes.

U ovoj nezgodi teže tjelesne povrede zadobila je suvozačica u putničkom motornom vozilu marke VW Passat, Š.S. rođena 2001. godine  iz Travnika.

Uviđajne radnje na licu mjesta nezgode izvršili su policijski službenici PS Travnik.

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 532 prekršajna naloga, od kojih je 95 naloga uručeno zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, koji su evidentirani mobilnim i fiksnim radarima.

 

Iz saobraćaja je zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključeno 46 vozača,od kojih je 11 vozača zadržano u policijskim stanicama do otriježnjenja zbog prisustva alkohola u organizmu preko 1,5 promila. 

 

 

 

 

                                          URED KOMESARA