INFORMACIJA ZA JAVNOST, 07.03.2022.GODINE

 

KRIMINALITET

 

Tokom proteklog vikenda na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je 12 krivičnih djela.

 

Kontinuiranim planskim aktivnostima koje su usmjerene na borbu protiv krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, policijski službenici Uprave policije MUP-a Srednjobosanskog kantona su tokom proteklog vikenda uspješno realizovali još 4 akcije koje su za rezultirale pronalaskom materija za koje se sumnja da su opojne droge.

 

Naime, dana 04.03.2022.godine oko 21,50 sati policijski službenici Sektora kriminalističke policije, Jedinice za specijalističku podršku,  tima za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga PU Travnik i PS  Novi Travnik, na osnovu naredbe Općinskog suda Travnik izvršili su pretres kuće i okućnice, u mjestu Margetići, općina Novi Travnik, koju koristi D.K. rođen 1974.godine. Prilikom pretresa pronađena je određena količina biljne materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis.

 

Istog dana u ulici Lašvanska, općina Vitez, policijski službenici Sektora kriminalističke policije izvršili su kontrolu i pregled putničkog motornog vozila marke Ford, u kojem se nalazila osoba H.J. rođen 1996.godine, iz Travnika. Tom prilikom, kod istog je pronađena određena količina bijele praškaste materije za koju se sumnja da je opojna droga speed.

 

Uspješna akcija je realizovana i na području općine Fojnica, gdje su u ulici Bosanska, dana 04.03.2022.godine oko 20,00 sati policijski službenici tima za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga PU Kiseljak i PS Fojnica, izvršili kontrolu i pregled osobe F.M., rođen 2000.godine iz Fojnice. Prilikom pregleda, kod istog je pronađena određena količina praškaste materije za koju se sumnja da je opojna droga speed.

 

Također, dana 05.03.2022. godine oko 19,00 sati u ulici Sarajevska cesta, općina Kiseljak, policijski službenici tima za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga PU Kiseljak, izvršili su kontrolu i pregled putničkog motornog vozila marke VW, kojim je upravljao E.R. rođen 1976.godine iz Hadžića. Tom prilikom je kod navedenog vozača pronađena određena količina praškaste materije za koju se sumnja da je opojna droga speed.

 

U saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom, pronađene materije su oduzete, a protiv osumnjičenih se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

 

NAKNADNO RASVIJETLJENA KRIVIČNA DJELA

 

Policijski službenici PS Donji Vakuf uspješno su rasvijetlili krivična djela „Teške krađe“ i „Krađe“ koja su izvršena u proteklom periodu na području općine Donji Vakuf.

 

Naime, dana 27.02.2022.godine u PS Donji Vakuf je prijavljena  „Teška krađa“ u džamiju koja se nalazi u ulici Žrtava Srebrenice, općina Donji Vakuf, gdje je iz iste otuđena neutvrđena količina novca.

 

Također, dana 28.02.2022.godine  PS Donji Vakuf je zaprimila prijavu da je izvršena „Krađa“ u prostorije hotela koji se nalazi u ulici 770. Slavne brdske brigade, općina Donji Vakuf, iz kojeg je otuđeno 5 komada česmi, kao i određena količina vodo materijala.

 

Policijski službenici su operativnim radom na terenu došli do saznanja da je osumnjičeni za izvršenje predmetnih krivičnih djela Š.M., rođen 1988.godine  iz Bugojna, protiv kojeg se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

 

 

JAVNI RED I MIR

 

Evidentirano je 12 slučajeva narušavanja javnog reda i mira.

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

 

Evidentirano je 12 saobraćajnih nezgoda u kojima je 1 osoba smrtno stradala, dok su 2 osobe zadobile teže tjelesne povrede.

 

Dana 05.03.2022.godine oko 19,15 sati na magistralnom putu u mjestu Zlavast, općina Bugojno dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali:

- putničko motorno vozilo marke Peugeot, kojim je upravljao A.B. rođen 1990.godine iz G.Vakuf-Uskoplja, koji je zadobio teže tjelesne povrede i

- putničko motorno vozilo marke Peugeot, kojim je upravljao I.B. rođen 1961.godine, također iz G.Vakuf-Uskoplja, koji je uslijed zadobijenih povreda smrtno stradao na licu mjesta.

 

U saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom uviđajne radnje na licu mjesta izvršili su policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije PU Bugojno.

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 707 prekršajnih naloga, od kojih je 328 naloga uručeno zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, koji su evidentirani mobilnim i fiksnim radarima.

 

Iz saobraćaja je zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključen 21 vozač, od kojih je 6 vozača zadržano u policijskim stanicama do otriježnjenja zbog prisustva alkohola u organizmu preko 1,5 promila.

 

 

 

                                                                                                              URED KOMESARA