U PRETRESU PRONAĐENO VATRENO ORUŽJE, NELEGALNE CIGARETE I MATERIJE ZA KOJE SE SUMNJA DA SU OPOJNE DROGE

 

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Srednjobosanskog kantona su koordiniranim planskim aktivnostima realizovali još jednu uspješnu akciju u borbi protiv zloupotrebe opojnih droga i nedozvoljenog držanja vatrenog oružja.  Akcija je realizovana na području Travnika, a istoj je prethodilo prikupljanja operativnih saznanja, praćenja i duže opservacije kriminogenih osoba.

 

Naime, dana 09.09.2021.godine u ranim jutarnjim satima u saradnji sa nadležnim kantonalnim tužilaštvom, policijski službenici Sektora kriminalističke policije, tima za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga PU Travnik i Jedinice za specijalističku podršku, na osnovu naredbe Općinskog suda Travnik, izvršili su pretres porodične kuće koju koristi B.A., koja se nalazi u mjestu Mehurići, općina Travnik.

 

Prilikom pretresa pronađene su određene količine materija za koje se sumnja da su opojne droge cannabis i speed, zatim 24 šteke cigareta bez akciznih oznaka i određena količina sitno rezanog duhana, kao i vatreno oružje – pištolj marke CZ, call 6,35mm. Također, pronađeni su i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem navedenih krivičnih djela i koji će se koristiti u procesu dokazivanja.

 

Pronađene materije i vatreno oružje su oduzeti, a protiv osumnjičenih slijedi podnošenje izvještaja o počinjenim krivičnim djelima.

 

Navedene aktivnosti predstavljaju nastavak planske borbe protiv ovakvih vrsta kriminaliteta, kojom prilikom su prikupljena određena operativna saznanja koja će biti korištena u toku istražnih radnji koje će se kontinuirano poduzimati i u narednom periodu.

 

Važno je napomenuti da je u ovoj godini otkriveno oko 150 krivičnih djela iz ove oblasti, a samo u dvije akcije na području Viteza i Busovače pronađeno je i oduzeto oko 22 kg opojne droge speed, dok je ranijih godina na području Gornjeg Vakufa-Uskoplja u jednoj akciji oduzeto oko 30 kg cannabisa. Tokom 2019. i 2020.godine otkriveno je preko 450 ovakvih krivičnih djela, a ostvarena je i značajna saradanja sa drugim policijskim agencijama, koje su za rezultat imale zaplijenu većih količina opojne droge (na području Gornjeg Vakufa-Uskoplja oko 400 kg cannabisa, zatim u Bosanskoj Gradišci, Sarajevu i dr.)

 

 

URED KOMESARA