INFORMACIJA ZA JAVNOST, 30.04.2021.GODINE

KRIMINALITET

 

Tokom protekla 24 sata na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je 5 krivičnih djela.

 

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Srednjobosanskog kantona koordiniranim aktivnostima uspješno su realizovali tri akcije usmjerene na borbu protiv krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga.

 

Naime,  dana 29.04.2021.godine oko 12,40 sati u mjestu Klade, općina Donji Vakuf, policijski službenici PS Donji Vakuf u saradnji sa Sektorom kriminalističke policije MUP-a Travnik i timom za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga PU Jajce, na osnovu naredbe Općinskog suda Bugojno izvršili su pretres putničkog motornog vozila marke Fiat Tipo, koje koristi M.D. rođen 1987.godine iz Donjeg Vakufa. Tom prilikom pronađena je pvc vrećica sa sadržajem zeljaste materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis, kao i digitalna vaga za precizno mjerenje.

 

Na osnovu operativnih saznanja do kojih se došlo u prethodnoj akciji, oko 15,45 sati u ulici Tepeđik, općina Travnik, policijski službenici Sektora kriminalističke policije u saradnji sa timom za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga PU Travnik izvršili su pretres kuće i pratećih objekta, kao i putničkog motornog vozila Seat Leon, koje koristi D.K. rođen 1984.godine iz Travnika. Pretres je izvršen na osnovu naredbe Općinskog suda Travnik. Tom prilikom kod istog je pronađena određena količina suhe zeljaste materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis i digitalna vaga za precizno mjerenje.

 

U nastavku aktivnosti oko 18,00 sati u ulici Vajzovića sokak, općina Donji Vakuf, policijski službenici Sektora kriminalističke policije u saradnji sa Jedinicom za specijalističku podršku MUP-a, tima za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga PU Jajce i policijskih službenika PS Donji Vakuf izvršili su pretres kuće i pratećih objekta, kao i putničkog motornog vozila koje korist M.Z. rođen 1983.godine iz Donjeg Vakufa. Pretres je izvršen na osnovu naredbe Općinskog suda Bugojno. Tom prilikom je pronađena određena količina materija za koju se sumnja da su opojne droge cannabis i  speed, digitalna vaga za precizno mjerenje, kao i jedan pištolj call. 7,62 mm marke „Beretta“ sa pripadajućom municijom.

 

U saradnji sa nadležnim tužilaštvom pronađene materije i vatreno oružje sa pripadajućom municijom su oduzeti, a osumnjičeni su lišeni slobode i protiv njih se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

 

JAVNI RED I MIR

 

Evidentirano je 9  slučajeva narušavanja javnog reda i mira.

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

 

Evidentirano je 5  saobraćajnih nezgode u kojima nije bilo povrijeđenih osoba.

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 297 prekršajnih naloga, od kojih je 190 naloga uručeno zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, koji su evidentirani mobilnim i fiksnim radarima. 

 

 

                                                                                                              URED KOMESARA