INFORMACIJA ZA JAVNOST, 14.09.2020.GODINE

 

KRIMINALITET

 

Tokom proteklog vikenda na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je 6 krivičnih djela.

 

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Srednjobosanskog kantona tokom proteklog vikenda su poduzimajući kontinuirane planske aktivnosti uspješno realizovali više akcija u borbi protiv zloupotreba opojnih droga.

 

Naime, dana 11.09.2020.godine oko 19,20 sati u mjestu Vrpeći, općina Bugojno, policijski službenici tima za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga PU Bugojno izvršili su kontrolu i pregled putničkog vozila marke Mercedes, kojim je upravljao K.N. rođen 1983.godine iz Kupresa, u kojem su kao putnici zatečeni B.J. rođen 1983.godine iz Kupresa i H.E. rođena 1993.godine iz Bugojna. Prilikom pregleda pomenutog vozila i osobe B.Š. pronađeno je deset kutija tableta Heptanon kao i 1 pvc vrećica žute praškaste materije, dok su kod osobe H.E. također pronađene dvije kutije navedenih tableta.

 

Istog dana, oko 19,50 sati pored magistralnog puta M-5, u mjestu Komar, općina Travnik, policijski službenici tima za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga PU Travnik izvršili su kontrolu i pregled osoba B.K. rođen 1996.godine iz Novog Travnika i A.P. rođen 1999. rođen iz Travnika, koji su zatečeni u parkiranom vozilu marke Volvo. Tom prilikom u vozilu je pronađena 1 pvc vrećica bijele praškaste materije, pored koje je pronađena staklena površina na kojoj se, također nalazila bijela praškasta materije spremna za konzumaciju. U vozilu je pronađena i digitalna vaga za precizno mjerenje, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa krivičnim djelima iz oblasti zloupotrebe opojnih droga.

 

Također, uspješna akcija je realizovana u ulici Bosanska, općina Bugojno, gdje su policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a oko 22,00 sati izvršili kontrolu i pregled osobe Z.Đ. rođen 1994.godine iz Bugojna. Tom prilikom kod istog je pronađena određena količina materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis.

 

U nastavku aktivnosti, navedeni službenici su dana 13.09.2020.godine oko 17,20 sati u mjestu Donje Putićevo, općina Travnik izvršili kontrolu i pregled osobe I.L. rođen 1991.godine iz Travnika. Prilikom pregleda kod istog je pronađena 1 pvc folija sa sadržajem  materije za koju se sumnja da je opojna droga ecstasy.

 

U saradnji sa nadležnim kantonalnim tužilaštvom, protiv osumnjičenih slijedi poduzimanje zakonom propisanih mjera i radnji.

 

NAKNADNO RASVIJETLJENA KRIVIČNA DJELA

 

Tokom proteklog vikenda policijski službenici PS Vitez uspješno su rasvijetlili krivično djelo „Teške krađe“, koje je prijavljeno dana 25/26.07.2020.godine na štetu sportske kladionice, koja se nalazi u mjestu Divjak, općina Vitez. Tom prilikom iz navedene kladionice su ukradene 4 LCD plazme i metalna kasa u kojoj se prema prijavi nalazilo preko 1.200,00 KM.

 

Operativnim radom na terenu službenici policije su došli do saznanja da su počinioci predmetnog krivičnog djela H.Z. rođen 1991.godine i D.M. rođen 1987.godine, obadvojica iz Travnika.

 

Nadležnom kantonalnom tužilaštvu protiv osumnjičenih slijedi podnošenje Izvještaja o počinjenom krivičnom djelu „Teške krađe“.

 

 JAVNI RED I MIR

 

Evidentirano je 12 slučajeva narušavanja javnog reda i mira.

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

 

Evidentirano je 17 saobraćajnih nezgoda u kojima je 1 osoba zadobila teže i 7 osoba lakše tjelesne povrede.

 

Dana 13.09.2020.godine oko 23,35 sati na magistralnom putu M-5 u mjestu Kaćuni, općina Busovača dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali:

  • Putničko motorno vozilo marke Fiat, kojim je upravljao M.V. rođen 1995.godine iz Kiseljaka i
  • Putničko motorno vozilo marke VW Passat , kojim je upravljao M.I. rođen 1972.godine iz Kiseljaka.

 U ovoj saobraćajnoj nezgodi vozač u vozilu Fiat je zadobio teže tjelelesne povrede, dok su vozač i suvozačica u vozilu Passat zadobili lakše tjelesne povrede.  

 

Uviđajne radnje na licu mjesta izvršili su policijski službenici PS Busovača.

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručen je ukupno 481 prekršajni nalog, od  kojih su 172 naloga uručena zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, koji su evidentirani mobilnim i fiksnim radarima.

 

Iz saobraćaja je zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključeno 29 vozača, od kojih je 5 vozača zadržano u policijskim stanicama do otriježnjenja zbog prisustva alkohola u organizmu preko 1,5 promila.

 

Zbog neregistrovanosti ili tehničke neispravnosti iz saobraćaja je isključeno 9 vozila.

 

OSTALI DOGAĐAJI

 

Dana 12.09.2020.godine oko 15,20 sati u PS Kreševo je prijavljeno da je na kamenolomu u mjestu Ribnjak – Vrela, općina Kreševo došlo do obrušavanja veće količine kamenja na radnu mašinu – rovokopač, kojim je upravljao R.D. rođen 1975.godine iz Kreševa.

U ovoj nezgodi navedeni vozač je zadobio teže tjelesne povrede i odmah je prevezen u Dom zdravlja Kreševo, gdje je uslijed zadobijenih povreda preminuo.

U saradnji sa nadležnim tužilaštvom uviđajne radnje na licu mjesta izvršili su policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije PU Kiseljak, koji poduzimaju i druge mjere i radnje na utvrđivanju činjenica i okolnosti u vezi navedenog događaja.

 

 

 

                                                          URED KOMESARA