INFORMACIJA ZA JAVNOST, 02.07.2020.GODINE

 

KRIMINALITET

 

Tokom protekla 24 sata na području Srednjobosanskog kantona prijavljena su 3 krivična djela.

 

Dana 01.07.2020.godine oko 20,30 sati u mjestu Višnjica, općina Kiseljak policijski službenici tima za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga PU Kiseljak izvršili su kontrolu vozila marke Ford Fokus, kojim je upravljao E.P rođen 2001.godine iz Kiseljaka. Tom prilikom kod istog su pronađene određene količine materija za koje se sumnja da su opojne droge speed i  cannabis.

 

U saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom, protiv osumnjičenog  se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

 

NAKNADNO RASVIJETLJENA KRIVIČNA DJELA

 

Dana 29.05.2020.godine u PS Travnik se obratio R.S. i prijavio krađu novca u iznosu od 860,00 KM sa svog tekućeg računa koji je otvorio u banci u Travniku.

Policijski službenici PS Travnik radeći na rasvijetljavanju navedenog krivičnog djela došli su do saznanja da je osumnjičeni za njegovo izvršenje S.Z. rođen 1967.godine iz Sarajeva.

Protiv osumnjičenog nadležnom tužilaštvu slijedi podnošenje izvještaja o počinjenom krivičnom djelu krađe.

 

 

Dana 01.07.2020.godine policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije PU Jajce naknadno su rasvijetlili KD „Izazivanje opće opasnosti“ koje je počinjeno dana 09.04.2020.godine, na štetu JP Elektroprivreda HZ-HB d.d. Mostar, poslovnica Elektro Jajce.

Predmetno djelo je počinjeno paljenjem suhe trave i korova u naselju Peratovci, općina Jajce, gdje je uslijed jakog vjetra došlo do širenja vatre koja je zahvatila 2 drvena elektro stuba sa žicama, zbog čega je došlo do prekida napajanja električnom energijom navedenog područja.

Operativnim radom na terenu službenici policije su došli do saznanja da je za izvršenje ovog krivičnog djela osumnjičen P.B. rođen 1946.godine iz Jajca, protiv kojeg slijedi poduzimanje zakonom propisanih mjera i radnji.

 

JAVNI RED I MIR

 

Evidentirana su 4 slučaja narušavanja javnog reda i mira.

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

 

Evidentirano je 10 saobraćajnih nezgoda u kojima nije bilo povrijeđenih osoba.

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 220 prekršajnih naloga, od  kojih je 100 naloga uručeno zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, koji su evidentirani mobilnim i fiksnim radarima.

 

Iz saobraćaja je zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključeno 7 vozača, od kojih su 3 vozača zadržana u policijskim stanicama do otriježnjenja zbog prisustva alkohola u organizmu preko 1,5 promila.

 

 

 

                                                                                                                                                                    URED KOMESARA