INFORMACIJA ZA JAVNOST, 04.05.2020.GODINE

 

KRIMINALITET

 

Tokom protekla 4 dana na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je 8 krivičnih djela.

 

Dana 01.05.2020.godine oko 20,10 sati u mjestu Pločari, općina Fojnica,policijski službenici PS Fojnica, izvršili su kontrolu i pregled maloljetnika koji je rođen 2002.godine iz Kiseljaka.Prilikom kontrole kod istog su pronađena 3 smotuljka sa sadržajem zeljaste materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis.

 

Dana 03.05.2020.godine oko 03,20 sati u mjestu Šakići, općina Travnik, policijski službenici policijske ispostave Turbe - PS Travnik, izvršili su kontrolu i pregled osoba D.Z. rođen 2000.godine i F.K. rođen 2000.godine, obadvojica iz Travnika, koji su zatečeni u parkiranom vozilu marke Fiat. Tom prilikom kod istih je pronađena određena količina materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis, te su uočeni tragovi konzumiranja navedene materije.

 

Istog dana, oko 19,40 sati u mjestu Obišenjak, općina Travnik, policijski službenici tima za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga PU Travnik u saradnji sa pripadnicima Jedinice za specijalističku podršku MUP-a, na osnovu naredbe Općinskog suda Travnnik izvršili su pretres stambenog objekta koji koristi R.O. rođena 1978.godine. Prilikom pretresa pronađena je određena količina zeljaste materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis, kao i razni predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga. R.O. je prilikom pretresa pokušala uništiti nekoliko paketića sa sadržajem zeljaste materije, na način da je iste ubacila u peć u kojoj je bila zapaljena vatra, u čemu je spriječena od strane policijskih službenika.

 

U saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom, protiv osumnjičenih se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

 

JAVNI RED I MIR

 

Evidentirano je 46 slučajeva narušavanja javnog reda i mira.

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

 

Evidentirano je 12  saobraćajnih nezgoda u  kojima nije bilo povrijeđenih osoba.

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručen je  ukupno 301 prekršajni nalog, od kojih je 156 naloga uručeno zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, koji su evidentirani mobilnim i fiksnim radarima.

 

Iz saobraćaja je zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključeno 11 vozača.

Zbog neregistrovanosti ili tehničke neispravnosti iz saobraćaja je isključeno 7 vozila.

 

                                                                                                            

 URED KOMESARA