INFORMACIJA ZA JAVNOST, 24.02.2020.GODINE

 

KRIMINALITET

 

Tokom proteklog vikenda na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je 7 krivičnih djela.

 

Dana 21.02.2020.godine oko 21,10 sati u mjestu Tisovac, općina Busovača, policijski službenici tima za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga PU Kiseljak, izvršili su kontrolu i pregled osobe A.Č rođen 1999.godine iz Busovače, koji je zatečen u parkiranom vozilu marke Fiat Stilo. Tom prilikom kod istog je pronađena određena količina zeljaste materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis.

 

Dana 22.02.2020.godine oko 18,40 sati u mjestu Brnjaci, općina Kiseljak, policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a, izvršili su kontrolu vozila kojim je upravljao M.K. rođen 1976.godine iz Kiseljaka. Tom prilikom kod istog su pronađene određene količine materija za koje se sumnja da su opojne droge speed i cannabis.

 

Istog dana oko 22,45 sati u mjestu Rijeka, općina Vitez, policijski službenici PS Vitez, izvršili su kontrolu i pregled osobe I.K. rođen 1986.godine iz Zenice. Prilikom kontrole isti je odbacio od sebe jednu pvc vrećicu u kojoj se nalazila bijela praškasta materija za koju se sumnja da je opojna droga speed.

 

U saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom, protiv osumnjičenih osoba se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

 

 NAKNADNO RASVIJETLJENA KRIVIČNA DJELA

 

Dana 10.12.2019.godine u PS Travnik obratila se Đ.B. iz Travnika i prijavila prevaru putem društvene mreže Facebook, kojom prilikom je ista od strane nepoznate osobe oštećena za novčani iznos u vrijednosti oko 900 KM.

 

Poduzimajući mjere i radnje na rasvijetljavanju navedenog krivičnog djela policijski službenici su došli do saznanja da je osumnjičeni za njegovo izvršenje N.B. rođen 1981.godine iz Visokog.

 

Protiv osumnjičenog, nadležnom tužilaštvu slijedi podnošenje Izvještaja o počinjenom krivičnom djelu Prevara.

 

 

JAVNI RED I MIR

 

Evidentirano je 10 slučajeva  narušavanja javnog reda i mira.

 

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

 

Evidentirane su 24 saobraćajne nezgode  u kojima je 1 osoba zadobila lakše tjelesne povrede.

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručena su ukupno 503 prekršajna naloga, od kojih su 154 naloga uručeno zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, koji su evidentirani mobilnim i fiksnim radarima. 

 

Iz saobraćaja su zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključena 43 vozača, od kojih je 11 vozača zadržano u policijskim stanicama do otriježnjenja zbog prisustva alkohola u organizmu preko 1,5 promila.

 

                                                                                                              

 URED KOMESARA