INFORMACIJA ZA JAVNOST, 14.10.2019.GODINE

 

KRIMINALITET

 

Tokom proteklog vikenda  na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je 9 krivičnih djela.

 

Kontinuiranim planskim aktivnostima koje su usmjerene na borbu protiv krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, policijski službenici Uprave policije MUP-a tokom proteklog vikenda realizovali su više uspješnih akcija.

 

Naime, dana 11.10.2019. godine oko 22,00 sata u mjestu Dubravica, općina Vitez, policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a u saradnji sa policijskim službenicima PS Vitez, na osnovu naredbe Općinskog suda Travnik izvršili su pretres motocikla marke „Peugeot“, vlasništvo S.B. Tom prilikom je pronađeno i oduzeto 100 grama zeljaste materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis.

 

Istog dana, policijski službenici PS Vitez u saradnji sa timom za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga PU Travnik, u mjestu Gornja Dubravica, općina Vitez izvršili su kontrolu i pregled lica O.F. rođen 1975.godine, kojom prilikom je isti dobrovoljno predao određenu količinu zeljaste materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis. Pregledom njegove porodične kuće, pronađeno je vatreno oružje-pištolj, vazdušna puška, puška sa optikom, određena količina municije različitog kalibra, kao i detonatorske kapisle i upaljači. Svi pronađeni predmeti su oduzeti, a navedeno lice je lišeno slobode.

 

Dana 12.10.2019.godine oko 08,50 sati u mjestu Gavrine Kuće, općina Busovača, policijski službenici PS Busovača izvršili su kontrolu i pregled putničkog motornog vozila marke Ford Fokus, kojim je upravljao J.C. rođen 1991.godine, dok je kao putnica zatečena Z.A. rođena 1976.godine, obadvoje iz Zenice. Prilikom kontrole kod putnice je pronađena određena količina tableta za koje se sumnja da su opojna droga ecstazy.U nastavku aktivnosti, oko 14,30 sati u ulici 1.Mart, općina Busovača policijski službenici PS Busovača u saradnji sa policijskim službenicima Sektora kriminalističke policije MUP-a, na osnovu naredbe Općinskog suda Travnik, izvršili su pretres  navedenog vozila i vozača, a u vozilu je zatečen i B.B. rođen 1999.godine iz Mostara. Tom prilikom su pronađene određene količine materija za koje se sumnja da su opojne droge speed i cannabis, zatim 34 tablete za koje se sumnja da su opojna droga ecstazy, digitalna vaga, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga.

 

Dana 13.10.2019.godine oko 00,20 sati u ulici Kovačuša, općina Bugojno, policijski službenici PS Bugojno izvršili su kontrolu i  pregled putničkog motornog vozila marke Golf IV, kojim je upravljao Lj.S. rođen 1991.godine iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja, dok je kao putnica zatečena M.Dž. rođena 1988.godine iz Bugojna. Prilikom kontrole kod vozača je pronađena određena količina materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis, a kod putnice je pronađena određena količina praškaste materije za koju se sumnja da je opojna droga speed i određena količina tableta za koje se sumnja da su opojna droga ecstazy. Navedena lica su lišena slobode.

 

Dana 14.10.2019.godine oko 02,20 sati policijski službenici policijske ispostave Han Bila (PS Travnik) u mjestu Mehurić, općina Travnik izvršili su kontrolu i pregled osoba H.A. rođen 1999.godine i J.M. rođen 1985. godine, koji su zatečeni u parkiranom vozilu marke Fiat. Prilikom pregleda vozila pronađena je određena količina zeljaste materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis.

 

U saradnji sa nadležnim kantonalnim tužilaštvom, protiv  osumnjičenih se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

 

 

 

 

JAVNI RED I MIR

 

 

Evidentirano je 12 slučajeva  narušavanja javnog reda i mira.

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

 

Evidentirane su 22 saobraćajne nezgode u kojima je 1 osoba zadobila teže tjelesne povrede.

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručena su ukupno 393 prekršajna naloga, od kojih je 85 naloga uručeno zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, koji su evidentirani mobilnim i fiksnim radarima. 

 

Iz saobraćaja je zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključeno 30 vozača, od kojih je 7 vozača zadržano u policijskim stanicama do otriježnjenja zbog prisustva alkohola u organizmu preko 1,5 promila.

 

Zbog neregistrovanosti ili tehničke neispravnosti iz saobraćaja je isključeno 5 vozila.

 

                                                                                                               

 URED KOMESARA