INFORMACIJA ZA JAVNOST 11.12.2018.GODINE

 

KRIMINALITET

 

Tokom protekla 24 sata na području Srednjobosanskog kantona prijavljena su 3 krivična djela.

 

Dana 10.12.2018.godine u 10,00 sati u PS Kiseljak prijavljena je krađa putničkog motornog vozila marke „Citroen“, registarskih oznaka J24 E 574, vlasništvo firme „Valmar“ d.o.o. Kiseljak, koje se nalazilo u ulici Kralja Tomislava, općina Kiseljak.

 

Odmah po zaprimanju prijave na lice mjesta izašli su policijski službenici PS Kiseljak, koji su potvrdili navode prijave, te pristupili poduzimanju mjera i radnji iz svoje nadležnosti. Tom prilikom došlo su do saznanja da se NN počinilac uputio sa ukradenim vozilom u pravcu Busovače.  O navedenoj prijavi upoznate su sve raspoložive policijske patrole na terenu, kao i susjedne policijske stanice, koje su se uključile u opsežnu akciju pretrage terena u cilju pronalaska navedenog vozila.

 

U toku realizacije navedenih mjera i radnji, oko 10,20 sati istog dana dogodila se saobraćajna nezgoda na magistralnom putu M-5,  u mjestu Bukovci, općina Busovača, u kojoj je učestvovalo predmetno vozilo (Citroen registarskih oznaka J24 E 574) kojim je upravljao M.Z. iz Viteza, dok je drugi učesnik nezgode J.V. iz Busovače upravljao motornim vozilom marke BMW, registarskih oznaka J24 E 574. Tjelesne povrede u ovoj saobraćajnoj nezgodi zadobili su obojica vozača.

 

U saradnji sa nadležnim kantonalnim tužilaštvom, uviđajne radnje na licu mjesta izvršili su policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije PU Kiseljak, koji poduzimaju i druge mjere i radnje u cilju dokumentovanja i dokazivanja navedenih događaja.

 

 

NAKNADNO RASVIJETLJENA KRIVIČNA DJELA

 

Policijski službenici PS Fojnica naknadno su rasvijetlili sljedeća krivična djela, koja su počinjena u ranijem periodu:

 

Krivično djelo oštećenje tuđe stvari, počinjeno na štetu K.E. iz Fojnice, kojom prilikom je oštećeno putničko motorno vozilo marke Renault Megane, registarskih oznaka O92 J 804. Operativnim radom na terenu, policijski službenici PS Fojnica došli su do saznanja da je osumnjičeni za izvršenje ovog krivičnog djela R.G. iz Fojnice.

 

Krivično djelo teške krađe, počinjeno na štetu firme „Rudnik Bakovići“ iz Bakovića, općina Fojnica, kojom prilikom su otuđena dva elektro-motora jačine 10 W i dva elektro motora jačine 5 W, kao i određena količina elektro kabla.

 

Poduzimajući aktivnosti u cilju rasvijetljavanja navedenog krivičnog djela, policijski službenici PS Fojnica su za izvršenje ovog krivičnog djela osumnjičili M.K. i S.P. iz Fojnice i Ž.B. iz Kreševa. Također, došlo se do saznanja da su navedena 3 lica izvršila provalne krađe u 5 vikendica u mjestu Tješilo, općina Fojnica, iz kojih su otuđili kosilicu za travu na benziski pogon marke Vilanger, raznog alata, 2 plinske boce kao i određenu količinu alkohola i prehrambenih artikala.

 

U saradnji sa nadležnim kantonalnim tužilaštvom, protiv osumnjičenih lica se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

 

 

 JAVNI RED I MIR

 

Evidentirano su 3  slučaja narušavanja javnog reda i mira.

 

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

 

Evidentirano je 7 saobraćajnih nezgoda u kojima je 1 osoba zadobile teže i 3 osobe lakše tjelesne povrede.

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 235 prekršajnih naloga, a mobilnim i fiksnim radarima evidentirano je ukupno 172 prekršaja prekoračenjem dozvoljene brzine.

 

Iz saobraćaja je zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključeno 6 vozača, a zbog neregistrovanosti ili tehničke neispravnosti iz saobraćaja su isključena 4 vozila.

 

 

URED KOMESARA