INFORMACIJA ZA JAVNOST 15.10.2018.GODINE

 

KRIMINALITET

 

Tokom proteklog vikenda na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je 8 krivičnih djela.

 

 

U okviru pojačanih planskih aktivnosti koje provode policijski službenici Uprave policije MUP-a Srednjobosanskog kantona u borbi protiv krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, realizovane su dvije uspješne akcije.

 

Naime, dana 13.10.2018. godine policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a u suradnji sa policijskim službenicima PS Vitez, na osnovu usmene naredbe Općinskog suda Travnik, izvršili su pretres vozila Fiat Bravo, registarskih oznaka M12 O 301, vlasništvo lica Š.P. rođen 1982. godine iz Zenice. Prilikom pretresa pronađena je određena količina materije za koju se sumnja da je opojna droga speed.

 

Istog dana, policijski službenici PS Gornji Vakuf/Uskoplje, u mjestu Potrlica, općina Gornji Vakuf/Uskoplje, izvršili su kontrolu i pregled vozila Fiat Bravo, registarskih oznaka A72 K 460, kojim je upravljao G.Z. rođen 1980. godine iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja. Tom prilikom, kod istog je pronađena plastična vrećica sa dva grumena žute materije za koju se sumnja da je opojna droga heroin.

 

U saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom, protiv osumnjičenih lica se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

 

 

NAKNADNO RASVIJETLJENA KRIVIČNA DJELA

 

Policijski službenici PS Donji Vakuf naknadno su rasvijetlili krivično djelo ugrožavanje sigurnosti, koje je  izvršeno u proteklom periodu na štetu lica S.P. iz Donjeg Vakufa, kojom prilikom je sa nepoznatog telefonskog broja na svoj mobilni telefon primio poruku prijetećeg sadržaja. Poduzimajući mjere i radnje na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela, došlo se do operativnih saznanja da je osumnjičeni za navedeno krivično djelo H.Č. rođen 1981. godine iz Kaknja.

 

Po kompletiranju predmeta, protiv navedenog lica nadležnom Kantonalnom tužilaštvu biće podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

 

 

JAVNI RED I MIR

 

Evidentirano je 10 slučajeva narušavanja javnog reda i mira.

 

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

 

Evidentirane su 23 saobraćajne nezgode u kojima nije bilo povrijeđenih osoba.

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 438 prekršajnih naloga, a mobilnim i fiksnim radarima evidentirano je ukupno 122 prekršaja prekoračenjem dozvoljene brzine.

 

Iz saobraćaja je zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključen 41 vozač, od kojih je 5 vozača lišeno slobode i zadržano u policijskoj stanici do otrežnjenja zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola preko 1,5 promila.

 

Zbog neregistrovanosti ili tehničke neispravnosti iz saobraćaja je isključeno 6 vozila.

 

 

URED KOMESARA