INFORMACIJA ZA JAVNOST, 23.02.2024.GODINE

 

KRIMINALITET

 

Tokom protekla 24 sata na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je 8 krivičnih djela.

 

Poduzimajući kontinuirane planske aktivnosti koje su usmjerene na sprečavanje i suzbijenje krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, policijski službenici Uprave policije MUP-a SBK/KSB uspješno su realizovali više akcija.

 

 

Naime, dana 21.02.2024.godine u ulici Ravanjski put, općina Busovača, policijski službenici Sektora kriminalističke policije izvršili su kontrolu osobe B.K. rođen 1997.godine iz Busovače. Tom prilikom, isti je dobrovoljno predao određenu količinu materija za koje se sumnja da su opojne droge speed i cannabis.

 

 

Dana 22.02.2024.godine oko 11,00 sati u ulici Šumeće, općina Travnik, policijski službenici PS Travnik izvršili su kontrolu i pregled putničkog motornog vozila marke VW Golf, kojim je upravljao H.M. rođen 2001.godine iz Hadžića. Prilikom kontrole, isti je dobrovoljno predao jedan pvc zamotuljak sa sadržajem zeljaste materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis.

 

 

Istog dana, oko 19,30 sati u mjestu Kobiljača, općina Kiseljak, policijski službenici tima za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga PU Kiseljak izvršili su kontrolu i pregled osobe M.S. rođen 1990.godine i F.H. rođen 1986.godine parkiranog vozila marke, koji su se nalazili u parkiranim vozilima marke VW Golf i BMW. Tom prilikom, kod M.S. je pronađena određena količina bijele praškaste materije za koju se sumnja da je opojna droga speed, dok je F.H. zatečen u konzumiranju bijele praškaste materije za koju se također sumnja da je opojna droga speed.

 

 

Akciju su izveli i policijski službenici tima za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga PU Travnik, koji su istog dana u ulici Bosanska, općina Travnik izvršili kontrolu i pregled maloljetne osobe, koja je tom prilikom dobrovoljno predala određenu količinu materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis.

 

 

Također, uspješna akcija je izvedena i na području Bugojna, gdje su policijski službenici tima za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga PU Bugojno, na osnovu naredbe Općinskog suda Bugojno izvršili pretres stambenih prostorija koje koristi E.P. rođena 1995.godine iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja, koje se nalaze na adresi Paločki put bb. Prilikom pretresa pronađena je jedna bijela pvc vrećica sa sadržajem bijele praškaste materije za koju se sumnja da je opojn droga speed i jedna pvc vrećica sa sadržajem suhe zeljaste materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis.

 

 

U saradnji  sa nadležnim kantonalnim tužilaštvom protiv osumnjičenih se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje u cilju dokumentovanja i dokazivanja predmetnih krivičnih djela.

 

 

 

 JAVNI RED I MIR

 

 

Evidentirana su 4 slučaja narušavanja javnog reda i mira.

 

 

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

 

 

Evidentirano je 5 saobraćajnih nezgoda u kojima su 2 osobe zadobile lakše tjelesne povrede.

 

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 295 prekršajnih naloga, od kojih su 144 naloga uručena zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, koji su evidentirani mobilnim i fiksnim radarima.

 

 

 

 

 

                                          URED KOMESARA