INFORMACIJA ZA JAVNOST, 09.11.2023.GODINE

 

 

KRIMINALITET

 

Tokom protekla 24 sata na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je 6 krivičnih djela.

 

Dana 08.11.2023.godine oko 19,50 sati  u ulici Derviš ef.Korkuta, općina Travnik, policijski službenici tima za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga PU Travnik izvršili su kontrolu i pregled  putničkog motornog vozila marke Laguna, kojim je upravljao J.M. rođen 1989.godine iz Travnika. Tom prilikom, isti je dobrovoljno predao određenu količinu zeljaste materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis.

 

 

Istog dana, oko 20,00 sati  u mjestu Gavrine Kuće, općina Busovača, policijski službenici tima za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga PU Kiseljak izvršili su kontrolu i pregled  putničkog motornog vozila marke VW Passat, kojim je upravljao V.B. rođen 1983.godine iz Busovače. Tom prilikom, kod istog je pronađena određena količina zeljaste materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis.

 

 

U saradnji  sa nadležnim kantonalnim tužilaštvom protiv osumnjičenih se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

 

 

 

NAKNADNO RASVIJETLJENA KRIVIČNA DJELA

 

 

Policijski službenici PS Busovača uspješno su rasvijetlili 3 krivična djela „Teške krađe“, koja su prijavljena u proteklom periodu na području Busovače. Prema prijavama, od strane nepoznatog izvršioca ili više njih izvršene su provale u vikend kuće koje se nalaze u mjestu Bare i Donja Rovna, općina Busovača, u vlasništvu F.Z., H.S. i A.Š. iz Zenice.  Tom prilikom iz vikend kuća je ukraden jedan motokultivator, jedna električna kosilica, dvoje aluminijske ljestve, oko 40 metara elektro kabla, građevinska kolica, određeni građevinski materijali, kao i razni ručni alati.

 

Operativnim radom na terenu službenici policije su došli do saznanja da je izvršilac predmetnih krivičnih djela M.I. rođen 1984.godine iz Busovače. 

 

U saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom protiv osumnjičenog se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje u cilju dokumentovanja i dokazivanja predmetnih krivičnih djela.

 

 

 

 JAVNI RED I MIR

 

 

Evidentirana su 3 slučaja narušavanja javnog reda i mira.

 

 

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

 

 

Evidentirano je 7  saobraćajnih nezgoda u kojima je 1 osoba zadobila lakše tjelesne povrede.

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručena su ukupno 294 prekršajna naloga, od kojih je 116 naloga uručeno zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, koji su evidentirani mobilnim i fiksnim radarima.

 

 

 

 

                                          URED KOMESARA