INFORMACIJA ZA JAVNOST, 21.08.2023.GODINE

 

KRIMINALITET

 

Tokom proteklog vikenda na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je 10 krivičnih djela.

 

Dana 19.08.2023.godine oko 20,30 sati u ulici Josipa Bana Jelačića, općina Kiseljak policijski službenici tima za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga PU i PS Kiseljak izvršili su kontrolu putničkog motornog vozila marke VW Passat, kojim je upravljao D.K. rođen 1995. godine  iz  Kiseljaka. Tom prilikom, kod istog je pronađena određena količina bijele praškaste materije  za koju se sumnja  da je opojna droga speed.

 

U saradnji  sa nadležnim kantonalnim tužilaštvom protiv osumnjičenog se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

 

 

NAKNADNO RASVIJETLJENA KRIVIČNA DJELA

 

 

Policijski službenici PS Novi Travnik uspješno su rasvijetlili  krivično djelo „Razbojništvo“, koje je prijavljeno u proteklom periodu na području općine Novi Travnik.

 

Naime, dana 15.08.2023.godine u PS Novi Travnik je prijavljeno da su dvije nepoznate muške osobe fizički napale B.J. rođena 1940.godine, ispred njene vikendice koja se nalazi u mjestu Sebešić, općina Novi Travnik. Prema prijavi isti su uz prijetnju oružjem od oštećene tražili novac. Nakon što je oštećena počela dozivati pomoć, isti su pobjegli sa lica mjesta.

 

Operativnim radom na terenu policijski službenici PS Novi Travnik su došli do saznanja da su osumnjičeni za izvršenje predmetog krivičnog djela M.H. rođen 1997.godine iz Novog Travnika i Z.P. rođen 2003.godine također iz Novog Travnika.

 

U saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom protiv osumnjičenih se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

 

 

 

JAVNI RED I MIR

 

 

Evidentirano je 9 slučajeva narušavanja javnog reda i mira.

 

 

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

 

 

Evidentirano je 15 saobraćajnih nezgoda u kojima je 7 osoba zadobilo lakše tjelesne povrede.

 

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 566 prekršajnih naloga, od kojih je 101 nalog uručen zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, koji su evidentirani mobilnim i fiksnim radarima.

 

 

Iz saobraćaja je zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključeno 29 vozača, od kojih je 7 vozača zadržano u policijskim stanicama do otriježnjenja zbog prisustva alkohola u organizmu preko 1,5 promila. 

 

 

 

                                          URED KOMESARA