INFORMACIJA ZA JAVNOST 09.01.2015.

 

KRIMINALITET

 

Tokom protekla 24 sata na području Srednjobosanskog kantona evidentirana su 2 krivična djela, a radi se o  2 teške krađe.

 

NAKNADNO RASVJETLJENA KRIVIČNA DJELA

 

Službenici PS Travnik rasvijetlili su 3 krivična djela teške krađe izvršena u periodu od 31.12.2014. do 06.01.2015.godine u Travnik provalama u kioske vlasništvo preduzeća  „Tobaco“ i „I novine“. Rasvjetljavanje ovog krivičnog djela u mnogome je pomogla saradnja građana sa policijskim službenicima, kada su dana 06.01.2015.godine prijavili da je u toku provalna krađa u jedan od kioska. Nakon što su blokade i pretrage terena lišeni slobode osumnjičeni, tokom njihove kriminalističke obrade utvrđeno je da se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem još dva krivična djela teških krađa. Osumnjičeni za izvršenje ovih krivičnih djela su A.B. rođen 1992.godine i A.DŽ. rođen 1996.godine, oba iz Travnika, protiv kojih je Kantonalnom tužilaštvu Travnik podnesen izvještaj o izvršenju predmetnih krivičnih djela.

 

U Travniku je rasvijetljeno i krivično djelo „Nasilničko ponašanje“ iz člana 362.KZFBiH, koje je izvršeno dana 30.12.2014.godine u ulici Zenjak u Travniku, kada su napadnute 2 ženske osobe i  oborene na asfalt. Osumnjičeni za ovo krivično djelo je E.Č. rođen 1988.godine iz Travnika, protiv kojeg je podnesen izvještaj kantonalnom tužilaštvu Travnik.

 

JAVNI RED I MIR

 

Evidentirana su 2 slučaja narušavanja javnog reda i mira, a radi se o 2 slučaja učestvovanja u tuči. U prekršajima su učestvovale 4 osobe.

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

 

Dogodile su se 4 saobraćajne nezgode u kojima nije bilo povrijeđenih osoba.

 

Iz saobraćaja su isključena 2 vozača motornih vozila, uručeno je 59 prekršajnih naloga iz oblasti saobraćaja.

 

AKTIVNOSTI POLICIJE

 

Službenici PS Bugojno lišili su slobode 1 osobu po potjernici koju je raspisao KPZ Busovača zbog toga što se osoba nije vratila u predviđeno vrijeme sa korištenja vanzavodskih pogodnosti. Osoba je nakon lišenja slobode predata službenicima KPZ Busovača. U Vitezu je izvršen uviđaj na pronađenom vozilu marke “VW-Passat”, koje je ukradeno dana 06/07.01.2015.godine u mjestu Vranjska, općina Vitez. U toku su aktivnosti na otkrivanju izvršilaca ovog krivičnog djela.  U Donjem Vakufu je zadržana 1 osoba iz Travnika, za koju je nakon kontrole ustanovljeno da se radi o osobi koja također  koristi vanzavodske pogodnosti iz KPZ Mostar, gdje izdržava kaznu zatvora, a da se nije u predviđeno vrijeme vratila na izdržavanje kazne. U jutarnjim satima biće predate službenicima  KPZ Mostar.

             URED KOMESARA