INFORMACIJA ZA JAVNOST, 22.02.2021.GODINE

 

KRIMINALITET

 

Tokom proteklog vikenda na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je 5 krivičnih djela.

 

Dana 19.02.2021.godine oko 20,15 sati u mjestu Udurlije, općina Bugojno, policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a izvršili su kontrolu i pregled vozila marke Mercedes,  u kojem je zatečena osoba  S.S. rođen 1980.godine iz Bugojna. Tom prilikom isti je dobrovoljno predao određenu količinu zeljaste materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis.

 

Istog dana, oko 21,00 sati u ugostiteljskom objektu u mjestu Margetići, općina Novi Travnik,  policijski službenici PS Novi Travnik su uočili osobu J.Š. rođen 1999.godine da odbacuje od sebe prozirnu vrećicu sa sadržajem zeljaste materije za koju se sumnja da je opojna droga canabis.

 

Dana 20.02.2021.godine oko 16,45 sati u mjestu Kanare, općina Travnik, policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a u saradnji sa PS Travnik izvršili su kontrolu i pregled vozila marke VW Polo u kojem su zatečene osobe A.S. rođen 1986.godine i A.S. rođen 1997.godine, obadvojica iz Travnika. Tom prilikom isti su dobrovoljno predali određenu količinu zeljaste materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis.

 

U saradnji sa nadležnim tužilaštvom pronađene materije su oduzete, a protiv osumnjičenih se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje. 

 

NAKNADNO  RASVIJETLJENA KRIVIČNA DJELA

 

Dana 06.02.2021.godine oko 12,00 sati sati u PS Kiseljak je prijavljeno krivično djelo „Teške krađe“ u ugostiteljski objekat koji se nalazi u ulici Josipa Bana Jelačića, općina Kiseljak. Prema prijavi iz objekta je otuđena veća količina opreme za kupatila, gdje je pričinjena znatna materijalna šteta.

Operativnim radom na terenu policijski službenici PS Kiseljak su došli do saznanja da su izvršioci ovog krivičnog djela A.B. rođen 1992.godine iz Vareša i Z.A. rođen 1989.godine iz Sarajeva.

 

Istog dana oko 15,00 sati u PS Kiseljak je također prijavljeno krivično djelo „Teške krađe“ koja je izvršena u putničko motorno vozilo marke BMW koje se nalazilo parkirano u ulici Josipa Bana Jelačića, općina Kiseljak. Prema prijavi iz vozila je otuđeno oko 650,00 KM i zlatni ručni sat znatne materijalne vrijednosti.

Poduzimajući planske aktivnosti na rasvijetljavanju predmetnog krivičnog djela, policijski službenici PS Kiseljak su došli do saznanja da je za njegovo izvršenje osumnjičen J.T. 1974.godine iz Zenice.

 

U saradnji sa nadležnim tužilaštvom protiv osumnjičenih se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

 

JAVNI RED I MIR

 

Evidentirano je 15 slučajeva  narušavanja javnog reda i mira.

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

 

Evidentirano je 12 saobraćajnih nezgoda u kojima su 3 osobe zadobile lakše tjelesne povrede.

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 545 prekršajnih naloga, od kojih su 172 naloga uručena zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, koji su evidentirani mobilnim i fiksnim radarima. 

 

Iz saobraćaja je zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključeno 8 vozača, od kojih su 3 vozača zadržana u policijskim stanicama do otriježnjenja zbog prisustva alkohola u organizmu preko 1,5 promila.

 

                                                                                                              URED KOMESARA