INFORMACIJA ZA JAVNOST, 12.10.2020.GODINE

KRIMINALITET

 

Tokom proteklog vikenda na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je 8 krivičnih djela.

 

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Srednjobosanskog kantona su tokom proteklog vikenda uspješno realizovali više akcija u borbi protiv zloupotreba opojnih droga.

 

Naime, dana 09.10.2020.godine oko 01,55 sati u ulici 14. septembar, općina Donji Vakuf, policijski službenici PS Donji Vakuf izvršili su kontrolu i pregled putničkog motornog vozila marke Opel, kojim je upravljao K.K. rođen 1989.godine iz Sarajeva, dok je na mejstu suvozača zatečen Z.H. iz Jajca. Tom prilikom vozač je dobrovoljno predao određenu količinu praškaste materije za koju se sumnja da je opojna droga speed, dok je suvozač dobrovoljno predao određenu količinu zeljaste materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis.

 

Istog dana oko 19,40 sati u ulici Ljudevita Gaja, općina Novi Travnik, policijski službenici tima za borbu protiv zloupotreba opojnih droga PU Travnik izvršili su kontrolu i pregled osobe J.Š rođen 1999.godine iz Novog Travnika.  Prilikom pregleda, kod istog je pronađena određena količina zeljaste materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis.

 

Također, uspješna akcija je realizovana i na području Kiseljaka, gdje su u ulici Josipa Bana Jelačića, policijski službenici tima za borbu protiv zloupotreba opojnih droga PU Kiseljak izvršili kontrolu i pregled putničkog motornog vozila marke Škoda, u kojem su zatečeni A.T. rođen 1996.godine iz Fojnice i E.H. rođen 1983.godine iz Kiseljaka. Tom prilikom kod E.H. je pronađena određena količina praškaste materije za koju se sumnja da je opojna droga speed.

 

U navedenim aktivnostima učestvovali su i policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a, koji su dana 11.10.2020.godine oko 22,45 sati u mjestu Nova Bila, općina Travnik izvršili kontrolu i pregled putničkog motornog vozila marke Opel, kojim je upravljao A.B. rođen 1998.godine, dok se na mjestu suvozača nalazio H.Ć rođen 1998.godine, obadvojica iz Bugojna. Prilikom zaustavljanja vozila, suvozač je odbacio jednu pvc vrećicu sa sadržajem zeljaste materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis, dok je vozač dobrovoljno predao određenu količinu slične materije.

 

U saradnji sa nadležnim kantonalnim tužilaštvom, protiv osumnjičenih se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

 

 JAVNI RED I MIR

 

Evidentirano je 12 slučajeva narušavanja javnog reda i mira.

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

 

Evidentirano je 13 saobraćajnih nezgoda u kojima su 2 osobe zadobile teže i 3 osobe lakše tjelesne povrede.

 

Dana 11.10.2020.godine oko 08,40 sati na magistralnom putu u mjestu Krndijine kuće, općina Jajce dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali:

  • Putničko motorno vozilo marke VW Jetta, kojim je upravljala F.Ć. rođena 2002.godine iz Jajca i
  • Putničko motorno vozilo marke VW Passat, kojim je upravljao S.D. rođen 1982.godine iz Novog Travnika.

 U ovoj saobraćajnoj nezgodi vozačica u vozilu VW Jetta je zadobila teže tjelesne povrede, dok je suvozačica zadobila lakše tjelesne povrede.

Uviđajne radnje na licu mjesta izvršili su policijski službenici PS Jajce.

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 387 prekršajnih naloga, od  kojih je 112 naloga uručeno zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, koji su evidentirani mobilnim i fiksnim radarima.

 

Iz saobraćaja su zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključena 23 vozača, od kojih su 3 vozača zadržana u policijskim stanicama do otriježnjenja zbog prisustva alkohola u organizmu preko 1,5 promila.

Zbog neregistrovanosti ili tehničke neispravnosti iz saobraćaja je isključeno 8 vozila.

 

OSTALI DOGAĐAJI

 

Dana 11.10.2020.godine oko 14,20 sati u PS Travnik je prijavljeno da su na mjesnom katoličkom groblju i kapeli u mjestu Rudnik, općina Travnik, od strane nepoznatih počinilaca ispisani uvredljivi grafiti, te da su nanesena oštećenja na nekoliko grobova.

Odmah po zaprimanju prijave na lice mjesta izašli su policijski službenici PU i PS Travnik, koji su potvrdili navode prijave, te pristupili poduzimanju mjera i radnji iz svoje nadležnosti.

Operativnim radom na terenu došlo se do saznanja da su za izvršenje navedenog krivičnog djela osumnjičena dva dječaka sa područja Travnika.

U saradnji sa nadležnim tužilaštvom i Centrom za socijalni rad poduzimaju se daljnje zakonom propisane mjere i radnje.

 

                                                          URED KOMESARA