INFORMACIJA ZA JAVNOST 03.02.2014.

 

KRIMINALITET

 

Tokom proteklog vikendana području Srednjobosanskog kantona prijavljena su  ukupno 23 krivična djela, od kojih je 11 krivičnih djela teške krađe, 3 krađe, 2 nasilje u porodici, 1 nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, 2 razbojništva, 1 oštećenje tuđe stvari, 1 neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga  i 1 krivično djelo krivotvorenja isprava.

 

Dana 31.01.2014 godine  u 14,40 sati u PS Travnik E.K. iz Turbeta, općina Travnik prijavila je da je u toku dana u vulkanizerskoj radnji u Turbetu, pod nepoznatim okolnostima, nestao njen mobitel vrijednosti oko 500 KM. Nakon provedenih istražnih radnji, zbog osnova sumnje da je izvršio navedeno krivično djelo, istog dana oko 19,00 sati slobode je lišen A.M. rođen 1995.godine iz Travnika, nad kojim je provedena kriminalistička obrada.

 

Dana 31.01.2014. godine u 09,50 sati policijska patrola PS Jajce je prilikom obilaska terena primjetila da su u toku dana iz objekta Stara Bolnica otuđene metalne cijevi od grijanja. Preduzete su istražne radnje koje su dovele do otkrivanja izvršioca navedenog djela, a radi se o osobama inicijala M.B./1984/,  M.T./1993/ i O.Đ. /1996/, svi iz Jajca, te će protiv istih biti podnesen izvještaj nadležnom tužilaštvu.

 

Dana 31.01.2014. godine prilikom kriminalističke obrade zbog sumnje da je počinio krivično djelo nasilja u porodici, osoba inicijala S.S.rođen 1971.godine iz Jajca priznao je da nelegalno posjeduje vatreno oružje i minsko eksplozivna sredstva. Pretres porodične kuće osumnjičenog izvršili su policijski istražitelji PS Jajce i tom prilikom pronašli 1 pušku M-48, 1 tromblonsku kumulativnu minu kalibra 80 mm i oko 100 komada municije raznog kalibra. Osumnjičeni je lišen slobode i protiv njega će biti podnesen izvještaj kantonalnom tužilaštvu Travnik zbog krivičnih djela nasilja u porodici i Nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija.

 

Dana 31.01.2014. godine 18,40  sati u PS Kiseljak prijavljeno je da je trgovini ''Magnet'' mjestu Brnjaciopćina Kiseljak, izvršeno razbojništvo od strane dvije maskirane muške osobe naoružane vatrenim oružjem. Izvršioci su uz prijetnju vatrenim oružjem radnici trgovine  sa pulta uzeli kasu sa neutvrđenom sumom novca,zatim se udaljili sa lica mjesta.Odmah po dojavi na teren su upućene sve policijske patrole s ciljem pretrage i blokade terena, a o svemu su obajveštene i susjedne policijske stanice. Uviđaj i druge istražne radnje na otkrivanju izvršilaca preduzimaju službenici OKPPUKiseljak.

 

Dana 01.02.2014. godine 23:40 sati PS Busovačtelefonom  je nepoznata muška osoba prijavila da je kod porodične kuće M.Š. u mjestu Solakovići, općina Busovača, NN osoba sa fantomkom na glavi automatskom puškom, pokušala otuđiti novac od osobe D.Š./1988/ i I.B./1988/, oboje iz Busovače. Prilikom izvršenja ovog krivičnog djela nepoznata osoba je iz automatske puške zrak ispalila3-4 metka, nakon čega se udaljila nepoznatom pravcu, od oštećenih je otuđila plastičnu vrećicu sa namirnicima. Uviđaj su izvršili službenici  OKP PU Kiseljak, a u toku je provođenje i drugih istražnih radnji.

 

 

 

Dana 02.02.2014.godine službenici Sektora kriminalističke policije i OKP PU Bugojno su na području Gornjeg Vakufa-Uskoplja radeći na sprječavanju zloupotrebe opojnih droga slobode lišili osobu inicijala S.K. rođen 1977.godine iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja. Prilikom lišenja slobode kod istog su pronađena tri paketića napravljena od aluminijske folije sa sadržajem za koji se sumnja da se radi o Marihuani. Nakon provedene kriminalističke obrade i potrebnih vještačenja, protiv osumnjičenog će biti podnesen izvještaj kantonalnom tužilaštvu zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

 

Dana 03.02.2014.godine oko 00,20 sati u PS Novi Travnik prijavljena je teška krađa motornog vozila marke Škoda-Fabia, registarskih oznaka K61-T-845, koje je bilo parkirano u ulici Ive Andrića u Novom Travniku. O prijavi su obaviještene sve policijske patrole i susjedne policijske stanice s ciljem pretrage terena, dok su uviđaj i druge istražne radnje preduzeli službenici OKP PU Travnik u cilju pronalaska vozila i otkrivanja izvršilaca.

 

 

NAKNADNO RASVJETLJENA KRIVIČNA DJELA

 

Dana 30.01.2014 godine službenici PS Bugojno otkrili su izvršioce krivičnog djela teške krađe koja je izvršena dana 07.01.2014.godine u Bugojnu na štetu osobe inicijala F.K. iz Bugojna. Osumnjičeni za ovo krivično djelo su osobe inicijala E.I. rođen 1987.godine i E.D. rođen 1996.godine, oba iz Bugojna. Protiv istih je podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu kantonalnom tužilaštvu Travnik.

 

JAVNI RED I MIR

 

Evidentirano je 5 slučajeva narušavanja JRM , od čega je 1 slučaj učestvovanja u tuči, 1 slučaj  omalovažavanja ovlaštene službene osobe, 1 slučaj prosjačenja i 2 slučaja ostali prekršaji. U prekršajima je učestvovalo 6osoba

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

 

Dogodilo se 15 saobraćajnih nezgoda u kojima su 2 osobe zadobile lakše tjelesne povrede.

 

Iz saobraćaja je isključeno 8vozila i 23 vozača motornih vozila, uručena su 194 prekršajna naloga zbog prekršaja u oblasti saobraćaja, a evidentirana su i 203 prekršaja mobilnim radarom.

 

 

AKTIVNOSTI POLICIJE

 

Tokom vikenda policijski službenici su osiguravali međunarodni rukometni turnir u Bugojnu, na kojem su sudjelovale kadetske reprezentacije Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Katara.  Osiguranje je provedeno od strane službenika PS Bugojno i Jedinice za podršku MUP-a SBK/KSB Travnik, a isto je realizirano na visokom nivou, tako da nisu zabilježeni nikakvi incidenti.

                          URED KOMESARA