INFORMACIJA ZA JAVNOST 24.01.2014.

 

 

KRIMINALITET

 

Tokom protekla 24 sata na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je  ukupno 5 krivičnih djela, a radi se o 2 krivična djela teške krađe, i po 1 krivičnom djelu razbojništva, šumske krađe i nasilja u porodici.

 

Dana 23.01.2014.godine u 18,55 sati u PS Vitez prijavljeno je razbojništvo nad radnicom trgovine Buba-commerc u mjestu Stara Bila, općina Vitez. Prema prijavi, razbojništvo su izvršile 2 maskirane osobe, od kojih je jedna bila naoružana vatrenim oružjem. Izvršioci su od radnice, uz prijetnju oružjem, oduzeli metalnu kasu sa dnevnim pazarom trgovine, nakon čega su se udaljili u nepoznatom pravcu. Odmah su u pretragu i blokadu terena upućene sve raspoložive patrole PS Vitez i PS Travnik, dok su uviđaj na licu mjesta I druge istražne radnje preduzeli službenici OKP PU Travnik.

 

Dana 23.01.2014.godine u 23,50 sati u PS Bugojno prijavljeno je da je u toku provala u ugostiteljski objekat “Siluet” u ulici Kulina Bana u Bugojnu. Odmah je na lice mjesta upučeno više policijksih patrola, koje su u unutrašnjosti objekta zatekli T.A. rođen 1987.godine i T.V.rođen 1988.godine oba iz Viteza. U objektu je zatečen i službenik za zaštitu koji je zadržao izvršioce do dolaska policijskih službenika. Osumnjičeni  su lišeni slobode, a prilikom pretresa osobe inicijala T.A. kod istog su pronađena 2 veća noža i drvena držalica za sjekiru. U toku je kriminalistička obrada nad istim zbog osnava sumnje da su počinili krivično djelo teške krađe u pokušaju, nakon čega će biti podnesen izvještaj kantonalnom tužilaštvu Travnik.

 

NAKNADNO RASVJETLJENA KRIVIČNA DJELA

 

Službenici PS Vitez otkrili su izvršioca krađe metalnih vrata sa kapije na ulazu u pravoslavno groblje u mjestu Slatina, općina Vitez, koje je prijavljeno 14.01.2014.godine. Osumnjičeni za ovo krivično djelo su I.Š.rođen 1994. godine i M.S. rođen 1995.godine, oba iz Viteza. Protiv izvršilaca će, nakon okončanja kriminalističke obrade, biti podnesen izvještaj o počinjnom krivičnom djelu kantonalnom tužilaštvu Travnik.

 

JAVNI RED I MIR

 

Evidentirano je 5 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, od kojih se u 1 slučaju radi  o učestvovanju u tuči, 1 slučaju naročito drskog ponašanja, 1 slučaj prosjačenja i 2 slučaja prekršaja po općinskim odlukama. U prekršajima je učestvovalo ukupno 7 osoba.

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

 

Dogodilo se 6 saobraćajnih nezgoda u kojima nije bilo povrjeđenih osoba.

 

Iz saobraćaja su isključena 4 vozila, uručeno je 66 prekršajnih naloga zbog prekršaja u oblasti saobraćaja, a evidentirano  je i 67 prekršaja mobilnim radarom.

 

AKTIVNOSTI POLICIJE

 

U okviru kampanje prikupljanja nelegalnog oružja i minsko eksplozivnih sredstava pod nazivom IZABERI ŽIVOT BEZ ORUŽJA, građani su u policijsku stanicu Busovača predali 1 pušku M-48 sa 30 komada metaka.

                          URED KOMESARA