INFORMACIJA ZA JAVNOST, 16.09.2019.GODINE

 

KRIMINALITET

 

Tokom proteklog vikenda  na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je 7 krivičnih djela.

 

U nastavku planskih aktivnosti koje su usmjerene na borbu protiv krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, tokom proteklog vikenda provedene su tri uspješne akcije.

 

Naime, dana 14.09.2019. godine oko 22,00 sati na području Travnika policijski službenici tima za sprečavanje zloupotreba opojnih droga izvršili su kontrolu i pregled vozila Opel, kojim je upravljao D.B. rođen 1991.godine iz Novog Travnika. Tom prilikom, kod istog je pronađena određena količina materije za koju se sumnja da je opojna droga speed. Tokom kriminalističke obrade, isti  je  izjavio da u stanu na adresi Kralja Tvrtka, općina Novi Travnik, posjeduje nedozvoljena sredstva. U nastavku aktivnosti, policijski službenici su na navedenoj adresi izuzeli određenu količinu zeljaste materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis, dvije digitalne vage za precizno mjerenje, drobilicu namijenjenu za ručno usitnjavanje biljne materije kao i  druge predmete koji se mogu dovesti u vezu sa krivičnim djelom iz oblasti zloupotrebe opojnih droga.

 

U drugoj akciji, dana 15.09.2019. godine oko 01,10 sati u ulici Kulina bana, općina Jajce, policijski službenici PS Jajce, izvršili su kontrolu i pregled lica M.B. rođen 1998. godine, iz Šipova. Tom prilikom, kod istog je pronađena određena količina zeljaste materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis.

 

U okviru navedenih aktivnosti, istog dana oko 12,30 sati u gradskom području, općine Gornji Vakuf/Uskoplje, policijski službenici PS Gornji Vakuf/Uskoplje, izvršili su kontrolu i pregled lica H.G. rođen 1983. godine, kojom prilikom je isti dobrovoljno predao određenu količinu suhe zeljaste materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis.

 

U saradnji sa nadležnim kantonalnim tužilaštvom, protiv  osumnjičenih se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

 

JAVNI RED I MIR

 

Evidentirano je 12 slučajeva  narušavanja javnog reda i mira.

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

 

Evidentirano je 19 saobraćajnih nezgoda u kojima je 1 osoba zadobila teže, a  5 osoba lakše tjelesne povrede.

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 429 prekršajnih naloga, od kojih je 112 naloga uručeno zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, koji su evidentirani mobilnim i fiksnim radarima. 

 

Iz saobraćaja je zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključeno 37 vozača, od kojih je 9 vozača zadržano u policijskim stanicama do otriježnjenja zbog prisustva alkohola u organizmu preko 1,5 promila.

 

Zbog neregistrovanosti ili tehničke neispravnosti iz saobraćaja je isključeno 7 vozila.

 

                                                                                                             

  URED KOMESARA