INFORMACIJA ZA JAVNOST 16.12.2013

KRIMINALITET

Tokom proteklog vikenda na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je  ukupno 20krivičnih djela, od kojih su 8 krivičnih djela teške krađe, 8 krađa, 1 šumska krađa, 1 krivotvorenje isprava, 1 razbojništvo i 1 krivično djelo posjedovanja i omugučavanje uživanja opojnih droga.

Dana 13.12.2013 godineoko 12,30 sati  u Travniku službenici Odjela za narkotike MUP-aSBK/KSB-aTravnik  su lišili slobode D.B. rođenog 1983.godine iz Novog Travnika, koji je pokušao u apotekama u Travniku staviti u opticaj receptezalijek Tramal, kod kojeg je tom prilikom pronađena veća količina recepata za navedeni lijek. Provedenom kriminalističkom obradom utvrđeno je da je osumnjičeni D.B. u Novom Travniku izvršio tešku krađu u apoteku i da je iz iste ukrao recepte za navedeni lijek. Protiv osumnjičenog  je kantonalnom tužilaštvu Travnik podnešen izvještaj o izvršenom krivičnom djelu.

Dana 14.12.2013.godine oko 23.15 sati na lokalitetu Fojničkog raskršća, općina Kiseljak, službenici PS Kiseljak i Jedinice za podršku MUP-a SBK/KSB Travnik su, u okviru provođenja pojačanih mjera, izvršili kontrolu vozila marke Audi, registraskih oznaka T63-M-166. Tom prilikom kod vozača A.H. rođen 1979.godine iz Kiseljaka je pronađen patent nož, a kod suvozača F.N.rođen 1988.godine iz Kiseljaka pronađen paketić sa materijom za koju se sumnja da se radi o Marihuani. Osobe su lišene slobode, nad njima je provedena kriminalistička obrada, a nakon provedenih vještaćenja, protiv  F.N. će kantonalnom tužilaštvu Travnik biti podnesen izvještaj za počinjeno krivično djelo posjedovanja i omogučavanja uživanja opojnih droga. 

Dana 15.12.2013.godine u 22,50 sati u PS Bugojno prijavljeno je krivično djelo razbojništva, koje je izvršeno u sportskoj kladionici „Bet live“ u Bosanskoj ulici u Bugojnu. Razbojništvo su, prema prijavi, izvršile 2 maskirane osobe, koje su od radnice uz prijetnju vatrenim oružjem otele određenu količinu novca. Nakon toga udaljili su se u nepoznatom pravcu, a sa prijavom su upoznate sve policijske patrole koje su vršile pretragu terena c ciljem pronalaska izvršilaca. Uviđaj i druge istražne radnje u povodu ovog krivičnog djela preduzimaju službenici OKP PU Bugojno.

NAKNADNO RASVJETLJENA KRIVIČNA DJELA

- Policijski službenici PS Busovača otkrili su izvršioca krivičnog djela krađe izvršene dana 24.09.2013. godine na štetu HT“Eronet“ d.d. Mostar u mjestu Kaonik, pćina Busovača.  Osumnjičeni za izvršenje ovog krivičnog djela je M.K. rođen 1997.godine iz Busovče. Protiv istog je podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu kantonalnom tužilaštvu Travnik.

JAVNI RED I MIR

 Evidentirano je 12 slučajeva narušavanja JRM , od čega je 6 slučajeva učestvovanja u tuči  i 6 slučajeva ostalih prekršaja. U prekršajima su učestvovale 22osobe.

 SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

Dogodile su se 23 saobraćajne nezgoda u kojima je 1 osoba  zadobile teške a 1 oosoba lakše tjelesne povrede,

Iz saobraćaja je isključeno 11vozila i 15 vozača motornih vozila, uručeno je 159 prekršajnih naloga zbog prekršaja u oblasti saobraćaja, a evidentirano je i 360 prekršaja mobilnim radarom.

 

AKTIVNOSTI POLICIJE

Službenici policije su tokom vikenda, a naročito u nočnim satima, na području cijelog kantonapreduzimali pojačane mjere na spriječavanju izvršenja krivičnih djela i prekršaja, kao i otkrivanja njihovih izvršilaca. Mjere su obuhvatle pojačanu kontrolu saobraćaja, povremene blokade određenih područja i druge mjere. U Jajcu i Fojnici je pružena  pomoć u radu službenicima Kantonalne uprave za šumarstvo .

                                                                                                                 

URED KOMESARA