INFORMACIJA ZA JAVNOST 11.12.2013

KRIMINALITET

       

Tokom protekla 24 sata na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je  ukupno 5 krivičnih djela, od kojih izdvajamo:

Dana 10.12.2013.godine oko 22,25 sati policijska stanica Travnik primila je prijavu da nepoznate osobe pokušavaju ukrasti bankomat koji se nalazi u zgradi GP”Grazid” u Novoj Biloj, općina Travnik. Odmah su na lice mjesta upučene sve raspoložive patrole, koje su na navedenom mjestu pronašle bankomat, koji nije bio otvoren. Nastavljena je pretraga terena kojom prilikom je na staroj stočnoj pijaci u Novoj Biloj pronađeno zapaljeno terensko vozilo marke Nisan, koje su izvršioci koristili u pokušaju krađe bankomata. Uviđaj na licu mjesta su po odobrenju dežurnog kantonalnog tužioca izvršili službenici kriminalističke policije policijske uprave Travnik. Nastavlja se sa intenzivnim radnjama na otkrivanju izvršilaca ovog krivičnog djela.

NAKNADNO RASVJETLJENA KRIVIČNA DJELA

Policijski službenici PS Travnik otkrili su izvršioce 3 krivična djela, a radi se o  teškoj krađi,teškoj tjelesnoj povredi i oštečenju tuđe stvari. Počinilac  teške krađe izvršene dana 29.10.2013.godine u mjestu Maline, općina Travnik je E.T.rođen 1964.godine iz Travnika. Krivično djelo teške tjelesne povrede nanesene osobi inicijala H.M. /1958/ u mjestu Mudrike dana 06.10.2013.godine izvršio je H.M.rođen 1996.godine iz Travnika. Oštečenje tuđe stvari u ulici stanična u Travniku izvršeno dana 02.12.2013.godine počinio je Š.D. rođen 1964.godine iz Zenice.

Protiv svih osumnjičenih podnesen je izvještaj kantonalnom tužilaštvu Travnik.

Službenici PS Novi Travnik otkrili su izvršioca krivičnog djela teške krađe izvršene dana 09.12.2013.godine u Novom Travniku. Osumnjičeni za ovo krivično djelo je D.B. rođen 1983.godine iz Novog Travnika, protiv kojeg će biti preduzete Zakonom predviđene mjere.

Radeći na otkrivanju izvršilaca krađe izvršene dana 17.08.2013.godine u mjestu Divjak, općina Vitez  službenici PS Vitez su isto rasvjetlili, te će protiv A.M. rođen 1994.godine, A.H.rođen 1994.godine i A.S. rođen 1993.godine, svi iz Zenice, kantonalnom tužilaštvu Travnik biti podnesen izvještaj.

Službenici PS Bugojno rasvjetlili su krivično djelo krađe izvršene dana 03.10.2013.godine u Bugojnu na štetu preduzeća „Memix“. Osumnjičeni za ovo krivično djelo je E.T.rođen 1983.godine iz Bugojna, protiv kojeg je podnesen izvještaj nadležnom tužilaštvu.

JAVNI RED I MIR

 

Evidentiran je 1 slučaj narušavanja JRM tučom u kojoj su sudjelovale 3 osobe.

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

Dogodilo se 8 saobraćajnih nezgoda u kojima je jedna osoba lakše povrjeđena.

Iz saobraćaja je isključeno 5 vozila i 5 vozača motornih vozila, uručena su 63 prekršajna naloga zbog prekršaja u oblasti saobraćaja, a evidentirano je i 9 prekršaja mobilnim radarom.

AKTIVNOSTI PO LICIJE

 

Službenici policije su na području cijelog kantona preduzimali pojačane mjere na spriječavanju izvršenja krivičnih djela i prekršaja, kao i otkrivanja njihovih izvršilaca. Mjere su obuhvatle pojačanu kontrolu saobraćaja, povremene blokade određenih područja i druge mjere. Na području Viteza pružena je pomoć u radu kantonalnim inspektorima za saobraćaj. U okviru kampanje prikupljanja nelegalnog oružja i minsko-eksplozivnih sredstava pod nazivom “Izaberi život bez oružja” građani su Busovači predali jedan pištolj kalibra 7,65 mm.

                                  

                                                                                                                 

URED KOMESARA