INFORMACIJA ZA JAVNOST, 04.05.2022.GODINE

 

 KRIMINALITET

 

Tokom proteklih 5 dana na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je 14 krivičnih djela.

 

 

Dana 01.05.2022.godine oko 01,15 sati u mjestu Poriče, općina Bugojno, policijski službenici tima za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga PU Bugojno izvršili su kontrolu i pregled putničkog motornog vozila marke Mercedes, kojim je upravljao H.Ž. rođen 1979.godine iz Bugojna, dok je na mjestu suvozača zatečen R.H. rođen 1996.godine iz Zenice. Prilikom pregleda je pronađena određena količina bijele praškaste materije za koju se sumnja da je opojna droga speed.  

 

U saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom protiv osumnjičenih se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

 

NAKNADNO RASVIJETLJENA KRIVIČNA DJELA

 

Policijski službenici PS Novi Travnik i PS Vitez uspješno su rasvijetlili 2 krivična djela „Izazivanje opće opasnosti“ i „Teške krađe" koja su izvršena u proteklom periodu na području općina Novi Travnik i Vitez.

 

Naime, dana 19.03.2022.godine u PS Novi Travnik je prijavljen požar u mjestu Kasapovići, općina Novi Travnik, gdje je izgorjelo 2,7 hektara šume te je pričinjena materijalna šteta od oko 3100 KM.

 

Policijski službenici su operativnim radom na terenu došli do saznanja da je osumnjičeni za izvršenje predmetnog krivičnog djela E.H. rođen 1954. godine iz Novog Travnika, protiv kojeg se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

 

Dana 02.04.2022.godine PS Vitez je zaprimila prijavu da je izvršena „Teška krađa“ u  putničko motorno vozilo Citroen koje je bilo parkirano na parking prostoru tržnog centra u općini Vitez, a iz kojeg je prema prijavi, otuđeno vatreno oružje-pištolj marke CZ.

 

Policijski službenici su operativnim radom na terenu došli do saznanja da je osumnjičena za izvršenje predmetnog krivičnog djela V.R., rođena 1991.godine  iz Zenice, protiv koje se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

 

JAVNI RED I MIR

 

Evidentirana su 23 slučaja narušavanja javnog reda i mira.

 

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

 

Evidentirane su 33 saobraćajne nezgode u kojima su 2 osobe zadobile teže a 7 osoba je zadobilo lakše tjelesne povrede.

 

 

Dana 02.05.2022.godine oko 21,50 sati ulici Šehida, općina Travnik dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali:

 

- putničko motorno vozilo marke Audi, kojim je upravljao N.B. rođen 1970.godine iz Travnika, koji je zadobio lakše tjelesne povrede

 

- putničko motorno vozilo marke VW Passat, kojim je upravljao I.G. rođen 1998.godine, također iz Travnika, koji je zadobio teže tjelesne povrede i

 

- putničko motorno vozilo marke Audi, kojim je upravljao O.Š. rođen 1997. godine iz Travnika.

 

U saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom uviđajne radnje na licu mjesta izvršili su policijski službenici PS Travnik

 

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 900 prekršajnih naloga, od kojih je 55 naloga uručeno zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, koji su evidentirani mobilnim i fiksnim radarima.

 

 

Iz saobraćaja su zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključena 82 vozača, od kojih su 33 vozača zadržana u policijskim stanicama do otriježnjenja zbog prisustva alkohola u organizmu preko 1,5 promila.

 

 

                                                                              

 

                                          URED KOMESARA