INFORMACIJA ZA JAVNOST, 14.03.2022.GODINE

 

KRIMINALITET

 

Tokom proteklog vikenda na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je 5 krivičnih djela.

 

Dana 11.03.2022.godine policijski službenici Sektora kriminalističke policije, Jedinice za specijalističku podršku,  PU i PS Bugojno, na osnovu naredbe Općinskog suda Bugojno izvršili su pretres ugostiteljskog objekta koji se nalazi u ulici 307. Motorizovane brigade, kao i porodične kuće u mjestu Vileši, općina Bugojno i vozila koje koristi M.K. rođen 1978.godine. Po istoj naredbi izvršen je pretres porodične kuće u mjestu Podgaj, općina Bugojno koju koristi E.G. rođen 1999.godine. Prilikom pretresa pronađena je određena količina bijele praškaste materije za koju se sumnja da je opojna droga Speed, kao i predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnog djela Nasilničko ponašanje, koje je počinjeno u proteklom periodu. U vezi sa izvršenjem ovog krivičnog djela dovodi se i osoba H.H. rođen 1983.godine iz Bugojno.

 

U saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom, osumnjičeni su nakon kriminalističke obrade  lišeni slobode i protiv njih se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

 

 Dana 11.03.2022. godine oko 23,00 sati u ulici Šehida, općina Travnik policijski službenici tima za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga PU Travnik, izvršili su kontrolu i pregled osobe O.B. rođen 1995.godine iz Maglaja. Tom prilikom isti je dobrovoljno predao određenu količinu materija za koje se sumnja da su opojne droge speed i cannabis, kao i pribor za ručno motanje cigareta.

 

U saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom, pronađene materije su oduzete, a protiv osumnjičenog se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

 

NAKNADNO RASVIJETLJENA KRIVIČNA DJELA

 

Policijski službenici PS Vitez uspješno su rasvijetlili krivično djelo „Teške krađe“ koje je izvršeno u proteklom periodu na području općine Vitez.

 

Naime, dana 04/05.03.2022.godine u PS Vitez je prijavljena  „Teška krađa“ koja je izvršena na Auto-otpadu,  vlasništvo Ž.G., iz kojeg je prema prijavi ukradeno više različitih kamionskih dijelova, kojom prilikom je pričinjena znatna materijalna šteta.

 

Policijski službenici PS Vitez su operativnim radom na terenu došli do saznanja da je osumnjičeni za izvršenje predmetnog krivičnog djela A.S., rođen 1987.godine iz Viteza, protiv kojeg se u saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

 

 

JAVNI RED I MIR

Evidentirana su 22 slučaja narušavanja javnog reda i mira.

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

 

Evidentirano je 17 saobraćajnih nezgoda u kojima su 2 osobe zadobila lakše tjelesne povrede.

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručena su ukupno 523 prekršajna naloga, od kojih su 163 naloga uručena zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, koji su evidentirani mobilnim i fiksnim radarima.

 

Iz saobraćaja su zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključena 32 vozača, od kojih je 5 vozača zadržano u policijskim stanicama do otriježnjenja zbog prisustva alkohola u organizmu preko 1,5 promila.

 

 

                                                                                                              URED KOMESARA