INFORMACIJA ZA JAVNOST 18.06.2018.GODINE

 

KRIMINALITET

 

Tokom proteklog vikenda na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je 8 krivičnih djela.

 

Policijski službenici MUP-a Srednjobosanskog kantona su tokom proteklog vikenda proveli više uspješnih akcija u cilju suzbijanja i sprečavanja krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga.

 

Naime, policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a SBK/KSB Travnik, dana 15.06.2018. godine u ugostiteljskom objektu u ulici Stanična, općina Travnik, izvršili su kontrolu i pregled lica A.A., rođen 1990. godine iz Travnika. Prilikom pregleda kod istog je pronađena određena količina materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis, te određena količina materije za koju se sumnja da je opojna droga speed.

 

U nastavku navedenih aktivnosti, dana 16.06.2018. godine u ulici Slobode, općina Bugojno, policijski službenici PS Bugojno, izvršili su kontrolu i pregled lica Z.M., rođen 1989. godine iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja. Prilikom pregleda kod istog je pronađena određena količina praškaste materije za koju se sumnja da je opojna droga speed.

 

Istog dana policijski službenici PS Travnik, u mjestu Kalibunar, općina Travnik, izvršili su kontrolu i pregled lica S.S., rođen 1985. godine iz Turbeta. Prilikom pregleda kod istog je pronađena određena količina zeljaste materije za koju se sumnja da je opojna droga marihuana.

 

Također, policijski službenici PS Travnik, dana 18.06.2018. godine u ulici Šumeće, općina Travnik, izvršili su kontrolu i pregled vozila Passat, reg.oznaka A61K616. Tom prilikom kod vozača M.E. rođen 1992. godine iz Travnika, pronađena je određena količina zeljaste materije za koju se sumnja da je opojna droga marihuana.

 

U saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom, protiv navedenih lica se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

 

 

 

JAVNI RED I MIR

 

Evidentirano je 13 slučajeva narušavanja javnog reda i mira.

 

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

 

Evidentirano je 28 saobraćajnih nezgoda u kojima je 9 osoba zadobilo teže, a 5 osoba lakše tjelesne povrede.

 

Dana 15.06.2018.godine oko 15,10 sati dogodila se saobraćajna nezgoda na dionici magistralnog puta  Bugojno-Donji Vakuf, u blizini Autobusnog kolodvora u Bugojnu, u kojoj su učestvovali:

 

1. Putničko motorno vozilo marke "Mercedes", registarskih oznaka T51O254, kojim je upravljala H.M., rođena 1997. godine iz Bugojna; i

2. Putničko motorno vozilo marke „Škoda Octavia“, registarskih oznaka T23M709, kojim je upravljao K.A., rođen 1958. godine  iz Bugojna.

 

U navedenoj nezgodi pet osoba zadobilo je teže, a jedna osoba lakše tjelesne povrede.

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 293 prekršajna naloga, a mobilnim i fiksnim radarima evidentirano je ukupno 39 prekršaja prekoračenjem dozvoljene brzine.

 

Iz saobraćaja je zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključeno 32 vozača, od kojih je 6 vozača lišeno slobode i zadržano u policijskoj stanici do otrežnjenja zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola preko 1,5 promila.

 

Zbog neregistrovanosti ili tehničke neispravnosti iz saobraćaja su isključena 3 vozila.

 

 

URED KOMESARA