INFORMACIJA ZA JAVNOST 13.12.2013

KRIMINALITET

 Tokom protekla 24 sata na području Srednjobosanskog kantona prijavljena su 4 krivična djela, od kojih su 3 krivična djela teške krađe i 1 krivično djelo nasilja u porodici. Izdvajamo:

Dana 12.12.2013.godine u 05,30 sati PS stanica Vitez zaprimila je prijavu teške krađe motornog vozila marke Golf IV, registarskih oznaka J13-T-968, koje je bilo parkirano u mjestu Preočica, općina Vitez. Uviđaj i druge istražne radnje vrše službenici krim policije PU Travnik.

Policijskoj stanici Travnik dana 13.12.2013.godine u 04,20 sati prijavljena je teška krađa motornog vozila marke BMW-X5, registarskih oznaka 644-J-300, vlasništvo preduzeća “GT-Satelit” iz Banjaluke. Vozilo je bilo parkirano u mjestu Nova Bila ispred hotela u kojem je  korisnik vozila prenočio. Vozilo je ukradeno od strane nepoznatih izvršilaca u periodu od 22,30 do 04,00 sata, a u toku su mjere na pronalasku vozila i otkrivanju izvršilaca krivičnog djela. Istragu u ovom slučaju vode službenici OKP PU Travnik.

NAKNADNO RASVJETLJENA KRIVIČNA DJELA

 Dana 12.12.2013.godine službenici policijske stanice Novi Travnik otkrili su izvršioca krivičnog djela krađe izvršene dana 14.11.2013.godine na štetu trgovine „DM“ u Novom Travniku. Izvršilac ovog djela je Z.B. rođen 1976.godine iz Zenice, protiv kojeg će biti podnesen izvještaj nadležnom tužilaštvu.

Službenici PS Busovača rasvjetlili su 2 krivična djela teške krađe, koje su izvršene dana 10.i 11.12.2013.godine na štetu preduzeća HT ERONET Mostar na području Busovače. Osumnjičeni za ovo krivično djelo su 3 maloljetne osobe rođene 1998. i 1999.godine iz Busovače, protiv kojih će biti podnesen izvještaj Kantonalnom tužilaštvu Travnik.

JAVNI RED I MIR

 Evidentirana su 2 slučaja narušavanja JRM, a radi se o naročito drskom ponašanju i omalovažavanju ovlaštene službene osobe. Prekršaje su počinile 2 osobe.

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

Dogodilo se 7 saobraćajnih nezgoda u kojima je 1 osoba lakše povrjeđene.

Iz saobraćaja je isključeno 1 vozilo, uručeno je 100 prekršajnih naloga zbog prekršaja u oblasti saobraćaja, a evidentirana su  i 42 prekršaja mobilnim radarom.

 AKTIVNOSTI POLICIJE

U toku je provođenje kampanje prikupljanja nelegalnog oružja i minsko-eksplozivnih sredstava pod nazivom “Izaberi život bez oružja”,u okviru koje su građani u Jajcu predali 1 automatsku pušku i 86 komada metaka kalibra 7,62 mm, a na području Gornjeg Vakufa-Uskoplja također je pedata 1 automatska puška, 5 metalnih okvira za automatsku pušku i 180 komada pušćane municije. Apelujemo na građane da predaju oružje i minsko-eksplozivna sredstva koja su nelegalno u njihovom posjedu, čime će izbjeći pokretanje krivičnog ili prekršajnog postupka.  

Na području Travnika pružena je pomoć u radu kantonalnim inspektorima za saobraćaj. Pretragom terena na području Nove Bile pronađeno i napušteno vozlo marke Golf 2, koje je ukradeno na području Viteza dana 02.12.2013.godine. Na području Busovače pružena ja pomoć u radu službenicima Federalne uprave policije prilikom preduzimanja mjera iz njihove nadležnosti. Također, u Busovači je vršeno osiguranje uništavanja NUS  od strane TUN Tima Civilne zaštite.

                                                                                                                 

URED KOMESARA