INFORMACIJA ZA JAVNOST 09.12.2013

 

KRIMINALITET

            

Tokom proteklog vikenda na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je  ukupno 13krivičnih djela, od kojih su 5 krivičnih djela teške krađe,1 krađa, 1 izazivanje opće opasnosti,4 oštećenje tuđe stvari, 1 nasilje u porodici i 1 krivično djelo  teške tjelesne povrede.

Dana 07.12.2013. godineu 23,30 sati u PS Vitez obratioseD.G. iz mjesta MaliMošunj, općinaVitez, teprijaviodajeudvorište njegove kuće, odstraneNNosoba,baćenaeksplozivnanaprava, usljed čije eksplozijenijebilopovrijeđenihosoba, dokjenakućinastalamaterijalna šteta u vidu polupanogstakla i oštećenjafasade. Odmah su upozate sve patrole na terenu radi potrage za izvršiocem, a o krivičnom djelu upoznate su i susjedne policijske stanice radi potrage na njihovom području. Uviđaj na licu mjesta, po odobrenju dežurnog kantonalnog tužioca,  izvršili su službenici OKPPUTravnik, koji nastavljaju sa ostalim istražnim radnjama na otkrivanju izvršioca i motiva ovog krivičnog djela.

Dana 08.12.2013.godine oko 21,50 sati u PS Novi Travnik prijavljeno je da je u prostorije objekta zvanog „Stari hotel“ u ulici Kralja Tvrtka u Novom Travniku izvršena provala. Odmah je na lice mjesta upučena parola policije, koja je pregledom spoljašnjeg dijela objekta potvrdila tačnost prijave. Nastavljen je pregled unutrašnjosti objekta i tom prilikom je u objektu pronađen i slobode lišen izvršilac navedenog djela. Radi se o D.B.rođen 1983.godine iz Novog Travnika, protiv kojeg će, nakon provedene kriminalističke, obrade biti podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu kantonalnom tužilaštvu Travnik.

 

NAKNADNO RASVJETLJENA KRIVIČNA DJELA

- Policijski službenici PS Bugojno otkrili su izvršioca krivičnog djela ugrožavanja sigurnosti izvršeno dana 19.11.2013. godine na štetu M.P. iz Bugojna.  Osumnjičeni za izvršenje ovog krivičnog djela je A.K. rođen 1982.godine iz Bugojna. Protiv istog je podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu kantonalnom tužilaštvu Travnik.

JAVNI RED I MIR

 

Evidentirano je 11 slučajeva narušavanja JRM , od čega je 5 slučajeva učestvovanja u tuči, 1 slučaj naročito drskog ponašanja, 1 slučaj omalovažavanja ovlaštene službene osobe, 1 slučaj prosjačenja i 3 slučaja ostalih prekršaja. U prekršajima je učestvovalo 17osoba

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

Dogodila se 30 saobraćajnih nezgoda u kojima je 1osoba  zadobile teške tjelesne povrede, a 6 osoba lakše tjelesne povrede.

Iz saobraćaja je isključeno 8 vozila i 28 vozača motornih vozila, uručena su 209 prekršajnih naloga zbog prekršaja u oblasti saobraćaja, a evidentirano je I 273 prekršaja mobilnim radarom.

AKTIVNOSTI POLICIJE

Službenici policije su na području cijelog kantona preduzimali pojačane mjere na spriječavanju izvršenja krivičnih djela i prekršaja, kao i otkrivanja njihovih izvršilaca. Mjere su obuhvatle pojačanu kontrolu saobraćaja, povremene blokade određenih područja i druge mjere. U Jajcu je pružena  pomoć u radu službenicima Kantonalne tržišne inspekcije prilikom kontrole rada 7 ugostiteljskih objekata, a u Bugojnu je pružena pomoć kantonalnim inspektorima za saobraćaj prilikom preduzimanja mjera iz njihove nadležnosti.

                                                                                                      URED KOMESARA