ZAŠTITA DJECE U SAOBRAĆAJU /FOTO + VIDEO/

OPREZ VOZAČI !!!

 POČELA JE NOVA ŠKOLSKA GODINA

Na području Srednjobosanskog kantona u ponedeljak 07.09.2015.godine  počela je nova školska godina.

Svake godine MUP Srednjobosanskog kantona planira i realizira pojačane aktivnosti u cilju što sigurnijeg sudjelovanja u saobraćaju djece školskog uzrasta. 

Ove godine u periodu od 07.09.2015.do 25.09.2015.godine biti provedena saobraćajno-preventivna akcija „ZAŠTITIMO DJECU U SAOBRAĆAJU“.

 

 

U okviru akcije  policijski službenici pojačat će prisustvo u blizini škola, naročito u vrijeme početka i završetka nastave, vršit će se mjerenje brzine, sankcionirati će se nepravilno parkiranje vozila koja ugrožavaju sigurnost učesnika u saobraćaju.

Preduzet će se i  brojne druge aktivnosti poput saradnje sa osnovnim školama kroz organizaciju prigodnih predavanja i praktičnih vježbi radi upoznavanja djece sa osnovnim pravilima ponašanja u saobraćaju. Pri realizaciji ove aktivnosti saradnja će biti ostvarena sa Centrom za edukaciju mladih, čiji će aktivisti za najmlađe učenike prirediti zabavno – edukativne programe pod nazivom „Spretko putnik na šarenoj zebri“. U tu svrhu u nekoliko gradova našeg kantona već su obojene „šarene zebre“ u blizini osnovnih škola, koje imaju za cilj da animiraju učenike da ulicu prelaze upravo na tom mjestu, a istovremeno da vozače upozori da se na tom dijelu puta može očekivati kretanje povećanog broja djece.

 

Planiraju se i zajedničke aktivnosti sa nadležnim općinskim službama,  lokalnim auto i moto klubovima i drugim udruženjima građana, a sve u cilju podizanja nivoa svijesti o opasnostima kojima su u saobraćaju izložena djeca, a posebno ona koja po prvi put samostalno učestvuju u saobraćaju.

APELUJEMO NA VOZAČE – VOZITE OPREZNO, a naročito u blizini škole, gdje se u svakom trenutku može očekivati da dijete pokuša priječi kolovoz.

MOLIMO RODITELJE-  još jednom upozorite svoju djecu  na opasnosti koje vrebaju u saobraćaju i  pokažite im najsigurniji put od kuće do škole.

 

GRAĐANI – PRIJAVITEnesavjesne vozače pozivom na besplatan broj telefona broj 122 i na taj način dajte svoj doprinos sigurnosti najmlađih učesnika u saobraćaju.